Jemblung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Jemblung ya iku kasenian tradhisional saka Kebumén wujud seni nyritani utawa ndongéng. Dongéng sing digawakné lumrahé wujud carita sajarah utawa babad lemah Jawa ana ing masa kerajan. Basa sing digunakné ya iku basa Jawa khas Kebumén (ngapak).Tembung Jemblung cekakan saka Jenjem jenjemé wong gemblung. Kayata wong gemblung sing tetep ngomong sanajan déwék.

Kasenian Jemblung didolanké déning wong siji utawa luwih. Wong sing ndolanké jemblung diarani Dhalang Jemblung. Kasenian iki didolanké karo njagong. Ubarampé Jemblung ya iku sesajén wujud manéka warna panganan tradhisional (jajanan pasar) sing diwadahi ténong (wadhah saka anyaman pring) lan wéwangian (kukus kemenyan). Sandangan Dalang Jemblung lumrahé ya iku sandhangan tradhisional prasaja (lanang karo wadon).

Pranala njaba[besut | besut sumber]