Jaguar XJ220

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jaguar XJ220
1994 Jaguar XJ220 (14969266456).jpg
ProdhusènJaguarSport
(Jaguar/TWR joint venture)
Mangsa sajroning produksi1992–1994
(282 produced)[1]
PerakitanUnited Kingdom: Bloxham, Oxfordshire
Modhèl sakdurungéJaguar XJR-15
Modhèl sawiséJaguar C-X75 (spiritual)
KlasSports car (S)
Wangun rangka2-door coupé
Layout
Mesin
Transmisi5-speed manual[2]
Let sumbu rodha2,640 mm (103.9 in)[2]
Dawa4,930 mm (194.1 in)[2]
Amba2,009 mm (79.1 in)[2] (excluding wing mirrors)
Dhuwur1,150 mm (45.3 in)[2]
Bobot kothong1,470 kg (3,240.8 lb)[2]
DesainerKeith Helfet under Jim Randle

Jaguar XJ220 minangka salah sawijining jinis mobil sport kanggo olahraga balap jog loro sing diprodhuksi dening pabrikan mobil mewah Inggris Jaguar wiwit taun 1992 nganti 1994, kanthi kolaborasi karo perusahaan teknik otomotif Tom Walkinshaw Racing. XJ220 nyathet kacepetan paling ndhuwur 212,3 mph (341.7 km / jam) sajrone diuji dening Jaguar ing trek tes Nardo ing Italia.[3] Iki nggawe mobil produksi paling cepet wiwit taun 1992 nganti 1993. Miturut Jaguar, prototipe XJ220 ngatur wektu puteran Nürburgring kaping 7: 46.36 ing taun 1991 sing luwih cepet tinimbang wektu tungku mobil produksi sadurunge.[4]

XJ220 dikembangake saka mobil konsep roda 4 roda V12 sing dirancang dening klompok informal karyawan Jaguar sing ora kerja. Kelompok iki kepengin nggawe versi modhisi mobil balap Jaguar 24 Jam Le Mans sing sukses ing taun 1950-an lan 1960an sing bisa mlebu ing kompetisi Grup B FIA. XJ220 nggunakake karya rekayasa sing ditindakake kanggo kulawarga mobil racing racing Jaguar saiki.[5]

Mobil konsep XJ220 dhisikan diumumake menyang masarakat ing taun 1988 British International Motor Show, sing ditindakake ing Birmingham, Inggris. Resepsi sing positif nyebabake Jaguar supaya bisa nggawe produksi mobil. Kira-kira 1,500 celengan saka £ 50,000 saben dijupuk lan pangiriman direncanakake ing taun 1992.[6]

Keperluan teknik lan emisi ngasilake pangowahan penting kanggo spesifikasi XJ220, utamane panggantos mesin Jaguar V12 dening mesin V6 turbocharged. Owah-owahan kanggo spesifikasi lan keruntuhan mobil sing berprestasi tinggi wiwit resesi awal taun 1990an nyebabake akeh panuku milih ora nggunakake pilihan sing tuku. Gunggunge mung 275 mobil digawé kanthi produksi wektu rampung, saben kanthi rega toko £ 470,000 ing taun 1992, dadi salah sawijining mobil paling larang nalika iku.[7]

Mesin Lan Transmisi[besut | besut sumber]

Mesin Mobil Jaguar lan Transmisiné

Desainer mesin Jaguar, Walter Hassan sadurunge nggawe varian 48-katup mesin V12 sing khusus kanggo panggunaan motor. Iki nampilake tata letak kamera overlay dobel kanthi papat katup saben silinder, dibandhingake karo camshaft overhead tunggal lan loro katup saben silinder mesin produksi, sing digunakake ing model XJ lan XJS ing wektu kasebut.[8]

TWR wis nggawe pirang-pirang mesin V12 balap iki nalika taun 1980-an lan dheweke wis balap kanthi kompetitif, kanthi versi 7 liter mesin iki sing nampilake ing XJR-9 sing menang M Mans-menang. Limang mesin iki isih ana, kabèh wis dilengkapi pel pelap sumpan garing. Salah siji saka limang mesin iki dipilih lan dianggep migunani banget amarga mandan garing bakal mudhun pusat gravitasi kendharaan. Pamindahan V12 disetel ing 6,2 liter (6,222 cc) kanggo XJ220. Mesin sing dipasang kanggo konsep XJ220 duwe rod penghubung titanium.[9]

Jaguar ora duwe pengalaman cukup karo sistem pacuan papat roda ing wektu kasebut, lan sadurunge mung ngasilake mobil rodha mburi. Randle nyedhaki perusahaan Tony Rolt, FF Developments kanggo ngrancang transmisi lan sistem pacuan pacuan papat roda kanggo XJ220, karo anake Rolt Stuart nglakokake proyek kasebut. Tony Rolt minangka Direktur Teknikal Ferguson Research, ing ngendi dheweke melu akeh babagan desain sistem roda papat sing digunakake ing Jensen FF, mobil olahraga pisanan sing dipasang karo sistem kaya ngono. Tony Rolt uga duwe keterlibatan dawa karo Jaguar, menang ing Le Mans 1953 24 Jam karo tim kerjane pabrik nyopir C-Type.[8]

Mesin tengah dipasang rumit desain sistem roda pacuan papat lan solusi inovatif dibutuhake kanggo entuk daya saka mesin mburi tengah nganti gembong ngarep. Desain sing dipilih njupuk drive-roda ngarep saka diferensial tengah ing transaxle mburi lan dikirim liwat V ing tengah mesin nggunakake quill drive, sadurunge gabung karo diferensial sing kuwalik. Klambi kasebut minangka unit kembar-plate sing dirancang AP AP.[9]

Wangun Rangka[besut | besut sumber]

Bukaan desain kanggo njaba mbatesi panggunaan aerodinamik lan ngarahake awak sing ringkes lan resik kaya mobil olahraga Jaguar, kaya ta D-Type lan E-Type. Seret lan angkat diwatesi ing reresik lemah sing ditrapake kanggo panggunaan dalan, nanging desain ngidini mudhun tambahan nalika mobil ditetepake kanggo balap. Badan kasebut ngasilake udakara 3,000 lb (1,400 kg) ing tingkat 200 mph (322 km / jam). Desain kasebut uga nduweni swiwi mburi variabel sing nemplek ing awak kerja kanthi kecepatan sing luwih murah. Pakaryan aerodinamik ditindakake ing terowongan angin Motor Industry Research Association kanthi nggunakake model skala 1: 4, amarga proyek kasebut ora bisa ngetrapake anggaran mojek kanthi skala lengkap.

Olah raga kanggo mobil konsep sing ditampilake ing taun 1988 digawé saka aluminium dening Park Sheet Metal, perusahaan rekayasa otomotif khusus sing ngasilake mobil konsep lan model niche volume rendah kanggo macem-macem manufaktur, kalebu Bentley. QCR Motors LTD ngalami lukisan pungkasan awak kanthi salaka. Konsep kasebut uga nampilake lawang gunting listrik lan tutup mesin transparan kanggo nampilake mesin V12.

Mobil konsep kasebut duwe interior apik sing dihiasi saka Kulit sing digawé dening Callow & Maddox lan dipasang karo layar angin panas sing digawé panas ing ngarep lan mburi, jendhela listrik, penghawa dingin, kursi luwes listrik lan pamuter CD Alpine. Dashboard diwenehake dening Veglia.

Panampa[besut | besut sumber]

Berita saka Juru warta kanggoné mobil XJ220 ing taun 1988 kanthi positif lan kontribusi ing keputusan kasebut ing 1989 supaya XJ220 dadi produksi winates. Versi produksi mobil pisanan dituduhake menyang masarakat ing Oktober 1991, ing Tokyo Motor Show. Mobil pertama diluncurake kanggo ditinjau ing musim semi 1991.[10]

Autocar's Andrew Frankel minangka wartawan pertama sing uji mobil kasebut lan nglaporake: "Percepatan kendharaan pancen diwenehake ing kene. Apa sing paling luar biasa babagan XJ220 yaiku kemampuan kanggo nyedhiyakake kinerja kaya ngono kanthi cara sing ora nate wedi banget." Dheweke banget kesengsem karo respon throttle, kemampuan driver kanggo ngontrol kinerja mobil kanthi tepat, lan cara mesin kasebut ngisi daya sing saya suwe ora ana ing bledosan.[11]

Reviewer Performance Car, John Barker uga kagum karo kinerja uga numpak lan stabilitas mobil, nulis "V6 duwe cathetan sing bengok lan lincah, sing liga kanthi tunggangan sing luar biasa, nyepetake kacepetan sing kita lakoni. Aku langsung ngeling-eling karo kacepetan lan duwe masalah percaya yen nuduhake 170 mph. " Barker uga kagum karo rekayasa, ujar yen "mobil iki lumpuh, kanthi homologis lan wis nyoba tes sing padha sing dibutuhake sadurunge Volvo sadurunge arep didol", arep mbahas babagan carane kendharaan katon ing omah ing racetrack matur nuwun kanggo desain . Putusan Autocar yaiku "Saiki, XJ220 menehi standar kanggo kabèh mobil cepet liyane sing bisa dibandhingake. Kanggo sawetara sing sejatine bakal duwe lan, muga-muga nggunakake XJ220, kasunyatan manawa dheweke dadi prentah supercar sing paling apik. nate digawé cukup."[12]

Ergonomik lan numpak uga dipuji Gavin Green ing Mobil Agustus 1992: "sampeyan lungguh ing ngarep, pedal lan rodha Nardi sing nganggo spion papat kanthi posisi. Ora ana salah sijining omongan kosong sing mateni supercar Italia ... visibilitas maju yaiku panorama lan visi sisih. apik. Penglihatan mburi luwih apik tinimbang sawetara monsters ing tengah liyane. " Dheweke terus nggambarake tunggangan: "XJ220 numpak tarmak kanthi knobbly kanthi ketangkasan luar biasa ... Jagung gedhe nunggang blacktop kutha luwih apik tinimbang saloon olahraga, ora nate supercar."[13]

Ing uji perbandingan sing diterbitake ing Jeksa Agung bisa ngetokake Car Maret 1994, para penguji nyenengi "jangkah blistering, tampilan, lan kabin sing paling apik" nanging ukurane, lawang ora mbukak cukup lan nangani dikritik: "Yen ana piranti sing luwih ala ing dalan-dalan, aku ora bakal nemokake, amarga XJ220 nandhang sangsara gedhe ing ngisor garis ngisor sing dikerjakake dening oversteer pendorong sing ganas lan surem. " Sing paling kuciwane yaiku mesin, nalika meneng iku muni "kaya wong sing nemplekake ember paku paku". Nalika saingan kasebut, Bugatti EB 110, narik kawigaten para uji coba, XJ220 kuciwa: "Jaguar wis mandhiri lan kurang jiwa: katon latihan olahraga cynical lan ngrasakake amarga kekurangan kesucian lan koherensi."[14]

Wartawan bermotor wis kritik banget, mula gedhe banget kanggo lenggahan rong papan sing ora ana ruang koper sing jembar banget, ora bisa ditrapake liwat pembatesan lalu lintas utawa nyopir kanthi nyenengake ing dalan paling akeh. Setir lan pedal sing ora kenceng banget, rem jeroan tanpa ABS, stabilitas arah sing kurang lan "visibilitas elek" uga ora seneng. Sing paling dikritik yaiku prilaku ing regane rendah, swara mesin diterangake kanthi tembung kaya "petungan kacang lan bolt sing diwutahake liwat Magimix", klacik rat, transmisi parah, sasis kritik, rempling lan awak sing nggresah sing nuwuhake kesan sing caket tatakrama. Nyemir ing kutha kasebut minangka siksaan sing gedhen-gedhenan, saya tambah akeh amarga gaman pertama banget kanggo lalu lintas sing mandheg-mandheg, miturut Auto Motor und Sport.[15]

Kinerja sales pancen kuciwa. Jaguar duwe tujuan kanggo ngasilake udakara 350 mobil, nanging produksi rampung ing taun 1994 kanthi 281 mobil produksi sing digawé, ora kabèh adol; sawetara conto kiwa-tangan isih kasedhiya ing taun 1997. Resesi sing digabung karo owah-owahan drastis kanggo versi produksi, akeh wong sing nyelehake simpenan ora bisa ngrampungake tuku. Indeks sing nyambungake kontrak nambahake masalah kasebut lan nambah meh £ 200,000 menyang rega tuku antara awal 1990 lan pertengahan 1992. McLaren F1 ngalami prestasi dodolan sing padha, kanthi mung 71 mobil sing didol marang target McLaren 300. Program F1 McLaren pungkasane ngasilake bathi cilik amarga adol lan layanan 28 kareta varian GTR sing diasilake.[16]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Richard Aucock (8 August 2012). "Jaguar XJ220, the inside story". Piston heads. Retrieved 18 February 2018.
  2. a b c d e f g "Jaguar XJ220 Information Sheet". Jaguar Cars XJ220 Sales. Jaguar Cars. 1992. Retrieved 25 June 2013.
  3. "Marking 20 Years Since The Launch Of The Jaguar XJ220". Jaguar Land Rover Newsroom. Jaguar Land Rover. 30 January 2012. Retrieved 24 June 2013.
  4. Green, Gavin (August 1992). "217mph!" (PDF). Car. London. Retrieved 18 February 2017.
  5. Taylor, James (1 July 2015). "Flat-out for 40 years: happy birthday to the Nardo test track". Car. London. Retrieved 22 February 2017.
  6. Meaden, Richard (July 2000). "Kings of the 'Ring". Evo. p. 85.
  7. "Jaguar XJ220". Auto Express. 2 February 2010. Retrieved 24 June 2013.
  8. a b Fletcher, Rivers (17 July 1996). "Obituary: Walter Hassan". The Independent. Retrieved 24 June 2013.
  9. a b Henry, Alan (9 February 2008). "Obituary: Tony Rolt". The Guardian.
  10. Biggs, Henry (13 October 2006). "13 motoring disasters for Friday the 13th". MSN Cars. Microsoft. Retrieved 27 June 2013.[pranala mati permanèn]
  11. Frankel, Andrew (19 October 1992). "Jaguar XJ220". Autocar.
  12. Barker, John (October 1992). "Jaguar XJ220". Performance Car.
  13. Green, Gavin (August 1992). "The last temptation". Car.
  14. Gillies, Mark (March 1994). "Blessed Things". Car.
  15. "Das Superding". Auto Bild. 15 October 2010. Retrieved 5 September 2016.
  16. "Jaguar XJ 220, der riesige Flop". Auto, Motor und Sport. 25 February 2014. Retrieved 5 September 2016.