Iddah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Wikifikasi

Sedaya utawi sapérangan saking artikel punika prayogi dipun wikifikasi.

Iddah, miturut basa, iku asalé saka tembung 'adad (wilanganlan ishaak itung - itungan), tiyang estri ingkang ngétang lan njumlah dina lan masa haid utawa wanci suci. Miturut istilah, tembung iddah iku istilah kanggo wanita sing ngentèni kawiné sakwisé dhèwèké ditinggal mati bojoné utawa sakwisé dipegat kanthi ngentèni lairé bayiné utawa entèké quru' utawa entèké sasi sing wis ditamtuaké.[1] Iddah ya iku wanciné ngentèni kanggo wong wadon sing ditinggal mati bojoné utawa pegat saka bojoné supaya antuk nikah menèh karo wong lanang liya. Ancasé iddah ya iku kanggo ndeleng apa sing wadon iku nembe meteng utawa ora. Yèn meteng, anak sing dikandhut brarti anak bojo sing nembé dipegat. Kanggo sing lanang duwé hak kanggo rujuk, wanci iddah iku kanggo mikir apa tetep pegat apa arep rujuk menèh.[2]

Ing pengadilan nalika pegat sacara hukum

Hukum Iddah[besut | besut sumber]

Iddah wajib kanggo wong wadon sing dipegat déning bojoné, arep amarga mati utawa pegat amarga faktor liya.[3] Dalilé ana ing Q.S. Al-Baqarah:234.

Suwéné Wanci Iddah[besut | besut sumber]

  • 1. Iddah amarga bojoné mati:
  • Kanggo sing wadon sing ora lagi meteng, arep wis kumpul karo bojoné sing mati utawa durung, wanci iddahé 4 sasi 10 dina. Paugeran iki adhedasar firman Allah SWT ing Surat Al-Baqarah, 2:234.[4]
  • Kanggo sing wadon sing nembe meteng, wanci iddahé ya iku nganti nglairaké. Paugeran iki adhedhasar Al-Quran Surah At- Talaq, 65:4.
  • 2. Iddah amarga talak, fasakh, lan khuluk
  • Kanggo sing wadon durung kumpul karo bojoné sing nembé waé pegat, ora ana wanci iddahé. Paugeran iki adhedhasar kaliyan Surat Al-Ahzab,33:49.
  • Kanggo sing wadon yèn wis kumpul, wanci iddahé ya iku:
  • a. Kanggo sing isih menstruasi, wanci iddahé ya iku 3 suciné. Paugeran iki adhedhasar Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:228.
  • b. Kanggo sing wadon sing ora menstruasi, amarga wis tuwa (menopause), wanci iddahé ya iku 3 sasi. Paugeran iki adhedhasar A-Quran Surah At-Talaq, 65:4.
  • c. Kanggo sing wadon sing nembe meteng, wanci iddahé ya iku nganti lairé bayiné. Paugeran iki adhedhasar Al-Quran Surah At-Talaq, 65:4.[2]

Hikmah Iddah[besut | besut sumber]

  • Mènèhi kesempatan sing wadon lan sing lanang kanggo rujuk ménèh.
  • Supaya weruh yèn sing wadon nembé meteng, iku bapaké sapa.
  • Supaya sing wadon mèlu ngrasaké kesripahan kaya kulawargané, iku yèn amarga ditinggal mati sing lanang.

Pepalang kanggo Wong Wadon sing Nembé Wanci Iddah[besut | besut sumber]

  • Ora éntuk nampa lamaran saka wong lanang liya.
  • Ora éntuk nikah.
  • Ora éntuk metu saka omah.
  • Ora éntuk dandan, kayata nganggo kklambi sutra, nganggo minyak wangi sing kebangetan, nganggo cat kuku, nganggo perhiasan.[3]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)[1](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  2. ^ a b Syamsuri, Pendidikan Agama Islam untuk SMA Kelas XII, 2007, kaca 62.Iddah
  3. ^ a b (id)[2](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  4. ^ (id)[3](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iddah&oldid=1080259"