Hukum mim mati

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

[[Berkas:Hukum_mim_mati_-_al-Mu'minun_55-59.jpg|jmpl|380x380px| Surah Al-Mu'minun ayat 55-59.
Katrangan tajwid : Ikhfa Syafawi, Idgham Mimi, Izhar Syafawi ]] Hukum mim mati iku salah sawijining tajwid sing ana ing Al-Quran. Hukum iki ditrapake yen mim sing mati ketemu huruf-huruf tartamtu.

Hukum iki kasusun saka telung jinis, yaiku:

Ikhfa 'Syafawi (ﺇﺧﻔﺎﺀ ﺷﻔﻮﻱ)[besut | besut sumber]

Yen mim mati ( مْ ) ketemu ba ( ب ), carané maca kudu samar-samar ing lambé lan didengungaké swarane.

Tuladha: (فَاحْكُم بَيْنَهُم) (تَرْمِيهِم بِحِجَارَةٍ) (وَكَلْبُهُم بَاسِطٌ)

Idgham Mithlain (إدغام ميمى) utawi Idgham Mimi / Mitsliy[besut | besut sumber]

Yen mim sukun ( م ) ketemu mim ( م ), carané maca kaya ngucapaké mim rangkap utawa tasydid lan kudu diwaca dengung. Idgham Mithlain uga dikenal kanthi jeneng Idgham Mimi utawa Mutamasilain.

Tuladha: (أَم مَنْ) (كَمْ مِن فِئَةٍ

Idzhar Syafawi (ﺇﻇﻬﺎﺭ ﺷﻔﻮﻱ)[besut | besut sumber]

Yen mim mati ( مْ ) ketemu salah sawijining huruf hijaiyyah saliyané mim ( مْ ) lan ba ( ب ), carané maca kanthi jelas ing lambè lan mulut ditutup.

Tuladha: (لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ) (تَمْسُونَ)

Deleng uga[besut | besut sumber]