Hèl

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wujuding Hèl

Hèl minangka makhluk mitologi Nordik (Old Norse) ing bentuk raseksa wadon sing nguwasani akeh wong sing wis mati. Jeneng Hèl , tegesé didhelikaké, ana gandheng cenengé karo jagading wong mati lan wong mati padha didhelikaké utawa dikubur ing jero lemah. Miturut wasis Islandia Snorri Sturluson, abad kaping 13, Hèl minangka putri saka dewa rakseksa Loki lan Angrboda . Kratoné mudhun ing sisih lor sing diarani Niflheim sing tegesé jagad peteng. [1] Hèl digandhengaké karo kirik sing jenenge Garmr lan gagak. Kadhangkala dhèwèké uga bisa maujud watu Hagalaz Rune. Iki nggawé dheweké dadi bagean saka kulawarga sing mbebayani lan ora becik.

Sipat[besut | besut sumber]

Pasuryané Hèl amung separo

Hèl umumé diterangake minangka wong nggragas, ora sopan lan kejem, lan paling ora nggatekaké babagan kabecikan tumrap wong urip lan wong sing wis mati. Nanging miturut literatur Old Norse, dhèwèké mung kasebut sethithik. Dadi sipat asliné ora cetha lan mung sethithik dikembangaké. Snorri nggambaraké sipaté dadi setengah ireng, setengah putih kanthi ulaté sing surem lan sengit. [2]

Miturut mitologi Nordik, bapake Hèl ya iku Loki minangka dewa ngapusi lan ibuné Angrboda minangka rakseksa. Hèl dilairaké saka balung lan separo awake katon. Nalika lair Hèl , penyakit pisanan teka ing bhumi iki. [3] Loki duwé anak telu yaiku dubug (serigala) sing jenenge Fenrir, ula segara sing jejeluk Jörmungandr lan Hèl sing anak wadon siji-sijiné. Hèl tuwuh bareng karo adhine loro ing tanah Buta Jötunheimr nganti Odin . Paguwasa Aesir mutusaké yén dhèwèké kudu tetep ing Asgard papan bapaké urip. Nanging, nalika ing Asgard, dewa Norse liyané ora rumangsa tentrem karo Hèl . Odin pungkasané ngandhani Hèl supaya lunga banjur menehi jagad Niflheim sing dadi salah sawijining saka sangang wit abu abu kosmik Yggdrasil . Niflheim ana ing ngisor wit Yggdrasil. Ing kana, Hèl dadi ratu ing antarané wong sing wis tiwas. [4]

Kapitadosan[besut | besut sumber]

Wong Norwegia percaya yen umumé wong bakal menyang Niflheim sawise mati. Mung prajurit sing mati ing paprangan ora menyang Niflheim. Lawang mlebu sing jenengé Hèl heim dijaga asu sing jenenge Garm "Hell Hound" asu kasebut ana ing guwa Gnipacave "Gnipahulen" asu kasebut bisa tetulung yen ana wong sing tekan. Naga Nidhogg banjur bakal kaget amarga ana getih anyar. Nidhogg bakal nyedhot kabeh getih saka kabeh wong sing wis mati nganti rampung pucet. Nalika kabeh getih wis dikubur saka awake, dadi luwih gampang Hèl ndelehake ing perjurit matiné. Sawijining dina, perjurit bakal nyerang nganti banjur ngrusak jagad Ragnarök sing dadi "pungkasaning jagad". Hèl bakal nggunakaké kapal kasebut Naglfar sing dibangun saka paku pati. [5]

Panggambaring Hèl

Hèl diubengi pager dhuwur sing diarani Nágrindr (pager mayat) lan dadi papan sing medeni banget. Nanging ora kabeh wong sing bakal nemoni Heilhem nalika padha tiwas, mung wong sing tiwas amarga lara, umur tuwa utawa ora wani ing ngarepé para Dewa sing dikirim menyang Hèl . Hèl manggon ing kraton sing jenenge Eljudner lan mangan panganan kanthi sajèn sing diarani Keluwen lan lading sing diarani Famine. Dhèwèké duwé rong abdi sing jenengé Ganglati lan Ganglot.Batur loro mau alon-alon alon-alon, kayane katon ngadheg mandheg. 'Hell' tembung Inggris kanggo donya sing dunungé ing ngisor iki dipercaya asalé saka tembung Hèl . [6]

Cathethan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Hel | Norse deity". Encyclopedia Britannica (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-03-05. 
  2. "Hel (Goddess)". Norse Mythology for Smart People (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-03-05. 
  3. "Hel - Loki's Terrible Daughter And Goddess Of The Land Of Dead". Ancient Pages (ing basa Inggris). 2018-03-26. Dijupuk 2020-03-05. 
  4. "Hel • Facts & Mythology about the Norse goddess of the Underworld". Gods & Goddesses (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-03-05. 
  5. Einherjar. "Hel the Queen of the Underworld in Norse Mythology". Norse Mythology (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-03-05. 
  6. "Hel - Myth Encyclopedia - mythology, god, norse, world, monster". www.mythencyclopedia.com. Dijupuk 2020-03-05.