Grinting

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Grinting (basa Indonésia: Tanaman Rumput) niku salah sawiji nami tanduran ingkang cukup terkenal teng daerah Jawa[1]. Tanduran niku sami nami mawon kaya dene tanduran teki, wedusan, lulangan, lempuyangan, lan masih katah malih sejene. Tanduran kang nduweni daya tahan urip kuat, artine saged urip teng siti ingkang tandus utawa musim kemarau asal akaripun masih wonten teng siti. Oleh sebab niku, tanduran Grinting dering kasebut kakawatan (Sunda) utawa Bermud Grass ingkang tumbuh teng lahan pertanian utawa perkebonan, dados nduweni resiko sulit dimusnahaken petani. Tanduran niki kedos sami mawon sareng tanduran ilalang.

Kasebut teng daerah sejene, kang disebut masa lalu, jarenipun tandura Grinting niku sempet dijadiaken kaya dene simbol saking suku Kalang yang wonten teng daerah Jawa Tengah lan Yogyakarta. Konon kasebut, suku niku nduweni semangat kerja kang duwur, ulet, pinter berhemat, pinter ngelola keuangan, lan nduweni keahlian bidang kerajinan, pertukangan, lan perdagangan. Oleh sebab puniku, suku niku kasebut suku kang kuat kaya dene tanduran Grinting wau.

Nami-nami Desa[besut | besut sumber]

Penjelasan teng duwur wau, wonten nipun contoh nami daerah kang kasebut sami nami saking nami tanduran Grinting, yaniku:

  1. Desa Grinting Kecamatan Tulangan Kabupatèn Sidoarjo, Jawa Timur
  2. Desa Curahrinting Kecamatan Mayangan Kabupaten Probolinggo, Jawa Timur
  3. Desa Grinting Kecamatan Bulakamba Kabupaten Brebes, Jawa Tengah

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.