Grinting

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Grinting (basa Indonésia: Tanaman Rumput) niku salah sawiji nama tanduran ingkang cukup terkenal teng dhaérah Jawa. Tanduran niku sami nama kémawon kaya déné tanduran teki, wedusan, lulangan, lempuyangan, lan taksih kathah malih séjéné. Tanduran kang nduwèni daya tahan urip kuat, artiné saged urip teng siti ingkang tandus utawa mangsa rendheng. Asal akaripun taksih wonten teng siti. Amarga niku, tanduran Grinting dering kasebut kakawatan (Sunda) utawa Bermud grass ingkang tumbuh teng lahan pertanian utawa perkebonan, dados nduwèni resiko angèl dimusnahaken petani. Tanduran niki kedos sami kémawon sareng tanduran ilalang.

Kasebut teng dhaérah séjéné, kang disebut jaman biyèn, jarenipun tanduran Grinting niku sempet dijadiaken kaya déné simbol saking suku Kalang ingkang wonten teng dhaérah Jawa Tengah lan Ngayogyakarta. Konon kasebut, suku niku nduwèni semangat kerja kang duwur, ulet, pinter berhemat, pinter ngolah keuangan, lan nduwèni keahlian bidang kerajinan, pertukangan, lan perdagangan. Amarga iku, suku niku kasebut suku kang kuat kaya déné tanduran Grinting wau.[1]

Nami-nama désa[besut | besut sumber]

Penjelasan teng duwur wau, wonten nipun contoh nama dhaérah kang kasebut sami nama saking nama tanduran Grinting, yaniku:

  1. Désa Grinting Kecamatan Tulangan Kabupatèn Sidoarjo, Jawa Wétan
  2. Désa Curahrinting Kecamatan Mayangan, Kabupatèn Probolinggo, Jawa Wétan
  3. Désa Grinting Kecamatan Bulakamba, Kabupatèn Brebes, Jawa Tengah

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.