Geunteut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Geunteut ya iku sebutan saka masyarakat ing Provinsi Aceh kanggo jenengi makhluk kang ora ketok ing jaman bien kang dipercaya ana ing sajroning masyarakat tradhisional Acèh. Geunteut jinis makhluk kang ora ketok awujud dhemit ireng kang dhuwur banget. Geunteut biasane ngetoki ana ing tengah dalan, nyegat wong lelungan ing wektu wengi. Geunteut obah kanthi cara mlangkah saka sikil dawa lan sirna ana ing rumpun saka pring lan suket-suketan kang dhuwur.[1]

Legenda Lokal[besut | besut sumber]

Legenda lokal nyaritakaké yen, Geunteut ya iku makhluk kang ala kang jalmo ala kang seneng ngapusi bocah-bocah kanthi cara gawe dalan kang apik banget disawang mripat, babagan iki kang sering ndadekake bocah-bocah bakal padha kabujuk kanggo mlaku luwih adoh. Sawise adoh saka omahé, bocah-bocah kui mau bakale eling yen dhèwèké ilang ana ing sajroning papan kang ora dingerteni. Ing wayah iku, Geunteut bakal nyulik bocah-bocah mau karo njambak rambute bocah-bocah mau banjur diangkat lan dijupuk menyang wana sadurungé dipangan uri-urip.

Wong tuwa uga asring nyariosake legenda Geunteut déning anak-anaké kanthi matur : "Yen mlaku-mlaku ing wayah wengi, jaganen rambutmu. Geunteut biasane narik rambute bocah-bocah kang arep diculik."

Crita iku asring kacarioasaken kanthi kekarepan supaya bocah-bocah ora metu saka omah ing wayah wengi.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Geunteut". (melayuonline.com), 2012.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)