Ford Pinto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ford Pinto
Ford Pinto.jpg
ProdhusènFord
Uga kasebutMercury Bobcat
Mangsa sajroning produksiSeptember 1970–1980
Modhèl taun1971–1980 (Pinto)
1974–1980 (Bobcat)
PerakitanUnited States: Canada:
Modhèl sakdurungéFord Cortina (captive import)
Modhèl sawiséFord Escort / Mercury Lynx
KlasSubcompact car
Wangun rangka2-door sedan
2-door sedan delivery
2-door station wagon
3-door hatchback
LayoutFR layout
Mesin
Transmisi
Let sumbu rodha94.0 in (2,390 mm)[3]
Dawa163 in (4,100 mm)[1]
Amba69.4 in (1,760 mm)
Dhuwur50 in (1,300 mm)
Bobot kothong2,015–2,270 lb (914–1,030 kg) (1971)
Mobil sajinisMercury Bobcat
Ford Mustang II
Pangra
DesainerRobert Eidschun (1968)[4]

Ford Pinto yaiku salah sawijining jinis mobil sing diprodhuksi lan dipasarake dening Ford Motor Company ing Amérika lor, didol wiwit taun 1971 nganti taun 1980. Kendaraan Ford Amérika wis ana wiwit taun 1907, Pinto minangka kendaraan subkomponen sing paling wiwitan diprodhuksi dening Ford ing Amérika Lor.[5]

Pinto wis dipasarake ing telung desain awak miturut produksi yaiku: sedan fastback rong lawang nganggo trunk, lawang telu, lan mobil rong lawang. Agèn Mercury nawakake versi Pinto jinis anyar saka pinto yaiku Mercury Bobcat wiwit taun 1975 nganti 1980 (1974-1980 ing Kanada). Saka 1974 nganti 1978, Ford Mustang II nuduhake platform umum karo Pinto lan Bobcat, sanajan ana macem-macem unibody lan powertrain. Kanggo taun model 1981, Pinto diganti karo Ford Escort, amarga Ford pindhahake garis produk menyang drive rodha ngarep. Sawetara 3 yuta mobil jinis Pinto diprodhuksi sajrone produksi produksi 10 taun, lan ngasilake gabungan total saingan domestik, yaiku Chevy Vega lan AMC Gremlin. Pinto lan Mercury Bobcat diprodhuksi ing pabrik Edison (Edison, New Jersey), pabrik St. Thomas (Southwold, Ontario), lan pabrik San Jose (Milpitas, California).[6]

Wiwit taun 1970an, reputasi keamanan Pinto diubengi kontroversi. Desain tangki bahan bakar kasebut narik kawigaten media lan pemerintah sawise sawetara kebakaran sing ana gandhengane karo tangki pecah sajrone tabrakan mburi. Analisis sabanjure safety sakabehe saka Pinto ngusulake manawa iso dibandhingake karo mobil subkompact taun 1970 liyane. Masalah keamanan sing ana ing sekitar Pinto lan tanggapan sakteruse dening Ford wis dikutip kanthi akeh babagan etika bisnis uga kajian kasus pembaharuan torsi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b "Directory Index: Ford 1971 Pinto Brochure". Oldcarbrochures.com. Retrieved December 3, 2011.
  2. "Carfolio 1970 Pinto".
  3. "Ford Pinto". Automobile-catalog.com.
  4. Joseph, Damian (October 30, 2009). "Ugliest Cars of the Past 50 Years". Bloomberg Businessweek. Archived from the original on February 20, 2010. Retrieved March 6, 2016. The Pinto doesn't seem so bad—that is, until you remember how sexy Fords from the 1960s were. The design devolved into hexagonal headlight housings, a grille that's only a few inches tall yet wide enough to become the car's focal point, and a rear end that apparently melted from the roof.
  5. Mays, James C. Ford and Canada: 100 Years Together (Montréal: Syam Publishing, 2003). p.116.
  6. Smith, Charles (March 25, 2006). "Lofty ambition / Developer revs up former Ford factory in Richmond for real live-work spaces". The San Francisco Chronicle.