Florin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Florin yaiku anasir kimia sing duwé cihna F lan nomer atom 9. Florin iku minangka dadi anasir sing paling ènthèng saka golongan Halogén lan upas, wernané florin iku kuning ing kahanan standar. Minangka dadi anasir sing paling èlèktronegatif, anasir iku reyaktif banget ing kabèh anasir kimia. Kalebu golongan gas mulya isa nggawé senyawa karo Florin.

Antarané golongan anasir, florin dadi nomer 24 anasir sing paling akèh ana ing bumi lan nomer 13 ing tata surya[1][2] . Florit (Fluorite) minangka mineral sing dadi sumber utama saka anasir florin sing ditemokaké tahun 1529[1][3]. Florin digunakaké kanggo mudhunaké titik lebur saka wiji métal ing pawon pembakaran. ing basa latin disebut fluo sing artiné mili. Jeneng Florin iku diusulaké ing taun 1810 déning Hènri Moussain ahli kimia saka prancis. Dhèwèkè iku ahli kimia sing pisanan isa misahaké florin saka campuran mineral nganggo cara èlèktrolisis suhu endhèk.

Ing jaman saiki florin iku dimanfaataké kanggo piranti AC, isolator listrik ing piranti masak, lan bahan Teflon. Ing babagan mèdis florin dimanfaataké kanggo bahan obat fluoxetine lan Atorvastatin sing gunané kanggo ngéndani untu bolong.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Croswell 2003.
  2. Clayton 2003, kk. 101–104.
  3. Renda et al. 2004.