Du Ruhui

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Du Ruhui

Du Ruhui (Hanzi: 杜如晦, 585-630), Adipati Cheng saka Lai (萊成公), yaiki nagarawan kang misuwur nalika jaman Dinasti Tang lan sawijining mahamantri paling apik kang ana ing Dinasti Tang.[1][2] Du Ruhui lair ana ing Chang’an (saiki Xi’an, Provinsi Shaanxi) nalika taun 585, ana ing pamaréntahan Kaisar Wen saka Sui.[2] Anggota kulawargané uga akèh kang dadi pejabat.[1] Kakek moyange, Du Jiao lan kakine, Du Hui iku pejabat Zhou Utara (salah siji dinasti nalika jaman Dinasti Kidul lan Lor).[1] Dulur-dulure saka kakine, Du Guo lan Du Gao, uga tokoh kang misuwur ana ing jaman semana ya iku nalika jaman Dinasti Sui.[1] Du Zha, bapake ya iku sekretaris jenderal tingkat provinsi nalika jamn Sui.[1] Du Ruhui dhéwé duwé anak lanang kang ora dingerteni jenengemerga ilang saka cathetan sajarah (dugaan saka sapérangan sejarawan, anaké Du jenenge Du Changhui), lan adhine lanang kang jenenge Du Chuke.[1] Bakat intelektual Du wis ana wiwit nalika isih cilik, dhèwèké sok mèlu ana ing diskusi mngenani karya-karya literatur.[1] Nalika jaman ana ing kakuasane Kaisar Wen, dhèwèké uga mèlu ujian kanggo mlebu dadi pegawe nagari sipil.[1] Gao Xiaoji, deputi saka kementrian pelayanan sipil, kepincut marang Du Ruhui lan menehake kedudukan dadi pejabat laladan.[1] Nanging nembé sedela njabat, Du banjur mundur saka jabatane.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]