Dhog-dhog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dhog-dhog ya iku piranti music sejenis kendhang kang duwé tabokan ning siji sisih baé. Dadi persis kaya tambur[1]. Baka dideleng sing pérangan pengasil muni, dhog-dhog kegolong tebokan tanggung. Bentuk waditra dhog-dhog iki pancén kaya tambur atawa bentuk buah kenari nanging ukurané rada gedé[1]. Ana tebokan tunggal sing kulit tipis. Tebokan iki bisa diatur kekencengané nganggo ditarik tali pengenceng sing kulit kebo, rotan, atawa kawat baja. Dhog-dhog bisa ngasilaken muni kang banter. Dhog-dhog bisa dadi piranti kanggo ngatur irama, laya, lan garap[2]. Waditra iki kegolong tuwa umuré. Muni dhog-dhog kang énténg diasilaken nganggo nepak-nepak pérangan tebokan karo penabuh. Dhog-dhog bisa ditaro ning arep awak sambi ngadeg lan digantung nganggo kain atawa sabuk kulit ning bahu. Bisa keding ditaro ning penumpu gedé kang bentuk nyilang[1].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Palgunadi, Bram (2002). Serat Kandha Karawitan Jawi. Bandung: ITB Press. kk. 334–336. ISBN 979-9299-71-3. 
  2. Spiller, Henry (2004). Gamelan: The Traditional Sounds of Indonesia. California: ABC-CLIO, Inc. k. 79.