Delusi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Simbol saka Psikologi

Dèlusi yaiku keyakinan sing ora ana nanging amerga keyakinan kuwi kuat dadi malah kawalikan.[1] Ing ilmu patologi, délusi kuwi mumbul amerga adidasar saka informasi céklik utawa ora lengkap, omongan wong liya, dogma, ilusi, lan éfék saka persèpsi liyané. Dèlusi isa terjadi ing kontèks penyakit mèntal néurolgis, kajaba dèlusionis ora kalebu penyakit tartamtu lan wis ditemokaké akèh ing kontèks patologis gedhi (isa fisik lan mèntal). Nanging, dèlusionis musthi didiagnostik amerga isa waè kena gangguan psikologis tartamtu, kaya gangguan Psikotik kalebu Schizophrenia, Paraphrenia, Gangguan ing maniak bipolar, lan Psychotic Depression.

Dèfinisi[sunting | sunting sumber]

Kajaba konsèp wong gendheng kuwi ora spèsifik, nanging wis ana saka awit sèwunan taun luwih. Psikiater lan Filsuf Karl Jaspers ing taun 1913, ning buku Psikopatologi umum, Karl Jaspers sing kapisan nganakaké telung kritéria utama kanggé keyakinan sing dianggep dèlusional[2], kritéria kuwi yaiku:

  • Kepastian (ana amerga keyakinan kuat utawa mutlak)
  • incorrigibility (ora obah nalika ana argumen sing luwih kuat utawa bertentangan)
  • ketidakmungkinan utawa kaluputan konten (ora mlebu utek, aneh utawa wis tau salah tetep dipitaya.)[3]

Selain kuwi, nalika keyakinan palsu dadi pangganggu nilai utawa kenyataan, kuwi musthi khayalan sing ora ngutek lan ora bisa dipitaya utawa dibuktikake leres napa ora. (contho: ana wong sing isa mlaku nganti bulan lan isa mbalik mane, wong kuwi mesthi dijenengi delusi)[4]

Tipe[sunting | sunting sumber]

Delusi isa diklumpukake dadi 4 kelompok bedha:

  • Delusi aneh (Bizarre delusion): Sebuah khayalan sing aneh banget lan ora mlebuk otak blabar pisan, contho delusi iki yaiku: alien wis nggusak otak manungsa.
  • Delusi sing ora aneh (Non-bizarre delusion): sebuah khayalan sing bener nanging mesthi ora ana buktine utawa ora bisa terjadi. contho: ana wong sing ketemu artis idolane nanging nganti wong kuwi ngucap ora isa ketemu-ketemu.
  • delusi kongruen suasana hati (Mood-congruent delusion): Delusi iki isa kadadeyan amerga depresi utawa tekanan mental. contho: orang sing kena delusi iki pitaya yen awake dadi nabi utawa dewa sing dhuweni kesaktian, isa terbang utawa isa nyelem ning njroning samodra.
  • Delusi suasana hati stabil (Mood-neutral delusion): Delusi iki sing ora ana hubungane karo emosial manungsa. contho: ana manungsa sing pitaya yen pitik iku isa mabur, utawa ana pitik sing isa urip mane yen wis dipotong.

Tema[sunting | sunting sumber]

Selain kategori, Delusi sering ngetokake sesuatu sing konsisten kaya tema. Kajaba delusi bisa dhuweni tema napa mawon, utawa tema-tema sing luwih umum. Ana akeh tema khayalan sing lumrah, yaiku:

  • Kontrol Delusi (Delusion of control): Delusi iki yaiku keyakinan palsu sing dipitaya ana wong, utawa akeh wong utawa energi liya ngendalikan pikiran umum manungsa, perasaan, impuls, utawa tindak tanduk.
  • Delusi Cotrad (Cotard delusion): keyakinan sing salah yen ana wong sing wis mati utawa ora ana ing unya malih.[5]
  • Kecemburuan delusional (Delusional jealousy): Delusionis iki pitaya yen ana pacangan sing ngapusi awake utawa pacangane selingkuh lan ora tresna maneh marang slirahe lan ora ana bukti nyata kanggo menguatkan bukti.
  • Delusi perasaan bersalah: yaiku Delusi sing ndhuwi rasa bersalah akeh lan abot, manungsa sing delusi iki pitaya yen awake dhuweni kelasalah sing ora isa maneh ditebus.
  • Delusi yen uteke diwaca (Delusion of mind being read): delusi iki pitaya yen salah sawijining manungsa isa waca pikiran ing uteke.
  • Delusi Referensi (Delusion of reference): manungsa pitaya yen ana pratanda saka peryataan manungsa, peristiwa, utawa benda-benda ing lingkungan sekitare.
  • Erotomania: Delusi sing pitaya yen ana manungsa sing tresna kaliyan awake.
  • Grandiose Religious delusion: keyakinan yen manungsa kuwi enthuk ilham utawa dadi tuhan.[6][7]
  • Delusi Somatik (Somatic delusion): Khayalan sing kalebu fungsi tubuh, sensasi fisik, utawa penampilan fisik. Delusi iki pitaya yen awake kena penyakit, abnormal lan liya liyane.
  • Parasit delusional (Delusional parasitosis): delusi sing ana ing manungsa, wong sing delusi iki pitaya yen awake akeh serangga, nyamuk, lemut, lan liya-liyane. wong sing delusi iki biasane berobat ning dokter lan keluhane yaiku dicakot kewan ping akeh, ing akehe kasus, isa metu kondisi fisik abnormal, mila ditakoni ing ahli entomologi.[8]
  • Delusi Mlarat (Delusion of poverty): wong sing delusi iki pitaya yen awake ora bisa sugih, mlarat terus.[9]


Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Delusion". Princeton - Wordnet. http://wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn?s=delusion. Retrieved 8 April 2011.
  2. ^ Jaspers, Karl (1913). Allgemeine Psychopathologie. Ein Leitfaden für Studierende, Ärzte und Psychologen.. Berlin: J. Springer.
  3. ^ Jaspers 1997, p. 106
  4. ^ "Terms in the Field of Psychiatry and Neurology". http://www.abess.com/glossary.html#D. Retrieved 2010-08-06.
  5. ^ Berrios G.E., Luque R. (1995). "Cotard Syndrome: clinical analysis of 100 cases". Acta Psychiatrica Scandinavica 91 (3): 185–188. doi:10.1111/j.1600-0447.1995.tb09764.x. PMID 7625193.
  6. ^ "Religious delusions are common symptoms of schizophrenia.". http://www.sciforums.com/showthread.php?t=51361. Retrieved 17 April 2011.
  7. ^ M, Raja. "Religious delusion". http://www.sanp.ch/pdf/2000/2000-01/2000-01-058.PDF. Retrieved 17 April 2011.
  8. ^ "Difference between delusion and phobia". http://www.livingwithbugs.com/del_pho.html. Retrieved 2010-08-06.
  9. ^ Barker, P. 1997. Assessment in Psychiatric and Mental Health Nursing In Search of the Whole Person. UK: Nelson Thornes Ltd. P243.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Delusi&oldid=851517"