Danureja VIII (VII)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Danureja VIII)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Danureja VIII ya iku patih ing Kasultanan Ngayogyakarta. Sadhurunge kawisudha minangka pepatih ing Kraton Ngayogyakarta asmane Kanjeng Raden Adipati Yudhanegara III, putrane Kanjeng Raden Adipati Yudhane­gara II (KPAA Danureja VII) lan GKR Angger. Danureja VII mengku kalungguhan patih wiwit 1 Maret 1912 nganti seda Oktober 1933.

Nalika isih sugenge, Patih Danurejo VIII kawentar minangka sawijine seniman sing gamben. Patih Danurejo VIII kawentar minangka dadi pelopor pagelaran wayang wong ing sajabane tembok kraton sing beda karo sing ana sajroning kraton sing banjur kawentar kanthi njupuk lakon Ramayana kang banjur karan Langen Mandrawanara.[1] Panjenengane uga kasil ngripta gamelan kang banjur kawentar kanthi aran kyai Beling.

Danureja VIII disarekake ing Pasarean Cendhanasari Dhusun Wanacatur, Banguntapan, Bantul bareng karo garwane, GKR Hayu (putri dalem Sri Sultan Hamengkubuwana VII).[2]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Barata (2017-09-16). "Langen Mandra Wanara, Tari Rakyat yang Diciptakan dari Dalam Istana – TeMBI". TeMBI (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-04-02. 
  2. "Pepatih Dalem Kesultanan Yogyakarta". Karaton Ngayogyakarta Hadiningrat. 2018-04-02. 


Jabatan pamaréntahan
Didhisiki déning:
Danureja VII
Pepatih Dalem Kasultanan Yogyakarta
19121933
Diganti déning:
Danureja IX