Commodore 64

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Commodore 64
Hardware
Tipe Komputer omah
Tanggal rilis Agutus 1982[1][2]
Introductory price US$595 ($1.481,25 ing taun 2016)
Discontinued April 1994; 23 years kapungkur (1994-04)
Units sold 12,5[3] – 17[4] yuta
Operating system Commodore KERNAL/
Commodore BASIC 2.0
GEOS (optionally)
CPU MOS Technology 6510/8500
@ 1.023 MHz (NTSC version)
@ 0.985 MHz (PAL version)
Mémori 64 kB RAM + 20 kB ROM
Grafik VIC-II (320 × 200, 16 warna, sprite, raster interrupt)
Swara SID 6581 (osc, wave, filter, ADSR, ring)
Connectivity CIA 6526 joystick, Power, ROM cartridge, RF, A/V, CBM-488 floppy-printer, digital tape, GPIO/RS-232
Predecessor Commodore VIC-20
Commodore MAX Machine
Successor Commodore 128
Commodore 16

Commodore 64 iku jeneng sawijining komputer omah 8-bit sing tau diproduksi ing dasawarsa 1980-an lan 1990-an awal. Jeneng komputer iki uga kerep dicekak minangka C64, C-64, CBM 64 utawa VIC-64 ing Swédia. Komputer iki dilansir ing sasi Januari 1982 déning Commodore International lan nganti saiki kacathet minangka modèl komputer sing paling akèh payu. Prakiran kapayoné antara 10 nganti 17 yuta unit. Produksi volume diwiwiti ing awaling taun 1982, kanthi ngrilis komputer ing pasar nalika sasi Agustus mawa rega AS$ 595 (kurang luwih AS$ 1.481,25 ing taun 2016). Komputer iki didisiki déning Commodore VIC-20 lan Commodore PET, serta jenengé dijupuk saka kapasitas mémoriné sing gedhéné 64 kilobyte (65.536 byte) RAM. C64 ndarbèni spésifikasi swara lan gambar sing unggul yèn dipadhakaké karo komputer awal liyané kayata Apple II lan Atari 800, déné sprites sing manékawarna lan prosèsor swara sing luwih mutakir.

C64 ndominasi pasaran ngisor komputer ing saakèhé dasawarsa 1980-an. Kanggo sawetara wektu sing suwé (1983-1986), C64 nduwé bagéan 30% nganti 40% saka pasaran komputer Amérika Sarékat lan satauné luwih saka rong yuta unit komputer payu didol. Dadi olèhé payu luwih akèh tinimbang komputer IBM PC kompatibel, Apple lan 8-bit Atari.

Salah sijiné alesan Commodore 64 bisa suksès iku amerga komputer iki uga didol ing toko-toko biasa lan ora namung ing toko-toko èlèktronika utawa toko mligi komputer waé. Komputer iki kerep dipadhaké karo mobil Ford Model T sing nepungaké tèknologi anyar marang gegriya kelas manengah déné produksi massa sing kréatif lan regané ora larang.[5]


Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ World of Commodore Brochure (1983)
  2. ^ July 1982 Commodore brochure
  3. ^ "How many Commodore 64 computers were sold?". Dijupuk February 1, 2011. 
  4. ^ Reimer, Jeremy. "Personal Computer Market Share: 1975–2004". Dijupuk July 17, 2009. 
  5. ^ Kahney, Leander (September 9, 2003). "Grandiose Price for a Modest PC". CondéNet, Inc. Dijupuk September 13, 2008. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]