Cinderella

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cinderella gawéyané Walt Disney Production

Cinderella, ya iku dongèng tradisional sing ana ing nagara akèh lan kanthi versi sing béda - béda. Versi paling wiwitan ya iku saka Cina ing taun 860. Dhèwèké kacathet ing The Miscellaneous Record of Yu Yang déning Tuan Ch'ing-Shih,salah sawijiné buku sing wis ana wiwit Dinasti Tang. Versi sing paling misuwur ya iku ditulis déning panyerat Perancis Charles Perrault ing taun 1697 adhedhasar carita rakyat ditulis déning Giambattista Basile minangka La Gatta Cennerentola ing taun 1634, ananging filem animasi saka Walt Disney Production wis dadi standar versi kontemporer.

Versi sing paling misuwur nyeritakaké ana wong wadon sing sak omah karo mbok kuwalon lan 2 sadulur wadon kuwaloné sing padha jahat kabèh. Ing jaman biyèn ana wong wadon sing ayu lan apik atiné, jenengé Cinderlla. Sawisé bapaké mati, dhèwèké sak omah karo mbok kuwalon lan sadulur kuwaloné. Saben dinané Cinderella disiksa, dikongkon umbah - umbah, asah - asah, gawéyanomah kudu dilakoni kabèh. Ing sawijining dina, ana pangeran sing nganakaké pista dansa ing pura, nanging Cinderella dipenging mèlu. Nanging, ibu peri teka lan nulung dhéwéké. Cinderella disulap dadi ayu lan nganggo klambi apik, sepatu kaca, lan duwé tumpakan kréta waluh. Ing pura, Cinderella dansa karo pangeran. Cinderella dadi lali, yèn kudu bali sadurungé jam 12 bengi, amarga ngèlmu sihir ibu peri bakal ilang nalika luwih jam 12. Amarga wis jam 12, Cinderella mlayu ninggal pangèran. Ora sengaja, salah siji sepatuné kèri ing pura. Pangèran njupuk sepatu mau, lan ngumumké, sapa sing bisa nganggo sepatu iku bakal dipèk bojo. Nanging tetep ora ana sing nyukup karo sepatu mau kejaba Cinderella. Cinderella mèlu nyoba, lan tenan sepatunè cukup. Pangéran mboyong Cinderella menyang pura. Pungkasan Cinderella urip seneng selawasé.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)