Catur (Wayang)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Catur (ana ing wayang) iku kabèh wujud tembung utawa wacana kang dipocapake déning dhalang ana ing pakeliran.[1] Catur ngemot aji-aji filosofis kang ana ing sajeroning pakeliran.[2][3] Ana 3 macem catur, ya iku janturan, pocapan, lan ginem.[1]. Catur dadi srana kanggo dhalang ngudal pamikiran lan gagasane.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b Bambang Murtiyoso, dkk (2007). Téyori Pedalangan. Surakarta: ISI Surakarta. ISBN 979-8217-60-8. 
  2. I Ketut Muada (2013). Pakeliran Wayang Inovatif Lakon Dalem Sidakarya (Thesis). Denpasar: ISI Denpasar. k. 16. 
  3. Amirul Sholihah (2008). Makna Filosofis Punakawan dalam Wayang Jawa (Thesis). Yogyakarta: UIN Sunan Kalijaga Yogyakarta. k. 25.