Candhi Sari Cepogo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Candhi Sari Cepogo
Ruin of Candi Sari Cepogo at Boyolali.jpg

Candhi Sari utawa Candhi Sari Cepogo iku salah sawijine candhi Hindu ing Boyolali, prenahe ing Dukuh Candisari, Desa Gedangan, Kecamatan Cepogo. Lokasine ana ing sisih wetan Gunung Merapi, antarane Kali Musuk lan Kali Gandul. Candhi Sari iku candhi tunggal utawa ora ana perwarane. Candhi Sari saiki namung bisa dideleng pondasine. Ukuran pondasine yaiku 4,7 m x 4,7 m. Ing dhuwur pondasine ana patang watu kang bentuke kaya ratna (kemuncak candhi Hindu). Ing tengah-tengah pondasine ana lingga semu utawa pseudo-lingam. Ing kompleks candhi katemokake yoni siji, lingga loro, lan nandi siji.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Candi Indonesia Seri Jawa (Jakarta: Direktorat PCBM, 2013), hlm. 82-83.
  • Veronique Myriam Yvonne Degroot, Candi Space and Landscape: A Study on the Distribution, Orientation and Spatial Organization of Central Javanese Temple Remains (Leiden: Universiteit Leiden, 2009), hlm. 311.
  • Priyadi Kardono et al., Atlas Budaya Indonesia. Meneropong Candi dari Aspek Geospasial (Bogor: Badan Informasi Geospasial, 2015), hlm. 79