Benjamin Franklin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Benjamin Franklin

Benjamin Franklin ya iku penemu penangkal bledheg.[1] Benjamin lair ing Milk Street, Boston, Massachushetts taun 1706.[1] Dhèwèké biyasa diarani kanthi sebutan Ben.[1] Ben ya iku bocah kang pinter lan tansah kepengin ngerti.[1] Nalika umur pitung taun, dhèwèké wis bisa maca buku-buku kang berbobot.[1] Taun 1714, nalika dhèwèké umur wolung taun, Ben mlebu ing sekolah tata basa ing Boston Latin School.[1] Ing kono,Ben mung bisa sekolah suwene setaun amatga bapake ora sanggup bayar sekolahe.[1] Banjur dhèwèké pndhah ing sekolah kang luwih murah bayare.[1] Ing sekolah anyare, ben tetep semangat anggone golek elmu.[1] Nalika wektu lega,Ben uga ngrewangi bapake gawé lilin.[1] Taun 1752, Ben nindakake paneliten ngenani penangkal bledheg.[1] Nalika iku, Ben ngiberake layangan nalika ana bledheg.[1] Pucuke layangan, diwenehi batangan logam kang pucuke lincip lan madhep mendhuwur.[1] Banjur logam iki dadi pianti kang dadi panggona muatan listrik kang asale saka awan.[1] Muatan iki diterusake mengisor lantaran benang kang ditelesii déning banyu udan lan nglumpuk ana ing kunci logam kang ditaleni nganggo benang.[1] Nalika bejana Leyden dicedhakake kunci logam, banjur bejana mau wis kebak muatan listrik.[2] Asil paneliten mau ya iku tongkat Franklin uatawa penangkal bledheg.[2] Ben tinggal donya nalika umur 84 taun ya iku tanggal 17 April 1790.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 54]
  2. ^ a b (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 55]
  3. ^ (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 56]