Bendhé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bendhé ya iku perangkat muni-munian sejenis kempulo kang ukurané cilik lan swaraé nyaring[1]. Perangkat iki wis beli umum dienggo maning ning jaman sekien. Sekien iku bendhé sok dienggo ning kraton minangka perangkat kang ngupai aba-aba atawa tanda kanggo para penari mareki panggung pagelaran[1]. Sing munié, bendhé kegolong waditra bunderan tanggung kang dijangkepi karo pencu. Swara bendhé iku gen kegolong swaraé kenceng. Cara ngemuninang bendhé ya iku ditabuh pérangan pencué nganggo perangkat gada kang ujungé wis dililit tali lan kain nganti dadi empuk. Ning jaman bengien, piranti bendhé iki kanggo piranti ngupai tanda atawa aba-aba kelompok wadyabala prajurit. Ning salah siji syair tembang dhalang ya iku ada-ada Hasta Kuswala Alit, ana kelompok waditra kang sinebut piranti ngupai tanda nyiapi prajurit, tambur, suling, papandhén, gubar, bendhé lan bèri[1]. Piranti-piranti mau digawa lan dimuninang karo wadyabala[1][2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Palgunadi, Bram (2002). Serat Kandha Karawitan Jawi. Bandung: ITB Press. kk. 389–391. 
  2. Spiller, Henry (2004). Gamelan: The Traditional Sounds of Indonesia. California: ABC-CLIO, Inc.