Benang abang nasib

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ball of orange yarn (Unsplash).jpg

Benang Abang Nasib (Cina sing disederhanakake: 姻缘 红线; Tionghoa tradisional: 姻緣 紅線; pinyin: Yīnyuán hóngxiàn), uga diarani Benang Abang Perkawinan, lan varian liyane, minangka kapercayan Asia Wétan sing asale saka mitologi Tionghoa. Umume dianggep minangka kabel abang sing ora katon ing driji wong-wong sing bakal pinemu ing kahanan tartamtu amarga dheweke "tresna sejatine".[1] Miturut legenda Tionghoa, dewa sing ngurus "benang abang" dipercaya minangka Yuè Xià Lǎorén (月下老人), asring disingkat dadi Yuè Lǎo (月老), dewa pembuat lunar lawas, sing dadi pangurus perkawinan. Ing mitos Tionghoa asli, iki diikat ing tungkak saka loro pihak, dene ing budaya Jepang kaiket saka jempol lanang nganti driji cilik wanita, lan ing budaya Korea, benang abang dianggep bisa kaiket ing driji cilik kalorone pihak. Sanajan ing jaman saiki umum ing telung budaya kasebut nggambarake utas sing kaiket ing driji, asring driji cilik. Werna warna abang ing budaya Tiongkok nglambangake rejeki sing apik lan uga warna pesta pernikahan tradisional Tionghoa ing endi penganten kakung lan putri bakal nganggo abang sajrone prosesi utawa nalika nindakake upacara bebrayan.

Wong loro sing ana gandhengane karo benang abang kasebut minangka pacangan sing dituju, preduli saka papan, wektu, utawa kahanan apa wae. Kabel gaib iki bisa uga dawa utawa kusut, nanging ora bakal uwal. Mitos iki padha karo konsep Kulon jodho utawa mitra sing wis ditemtokake.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. García, Carmelo; Caballero-Gil, Pino; Burmester, Mike; Quesada-Arencibia, Alexis (2016). Ubiquitous computing and ambient intelligence : 10th International Conference, UCAmI 2016, San Bartolomé de Tirajana, Gran Canaria, Spain, November 29-December 2, 2016, Proceedings. Part II. Springer. p. 265. ISBN 331948799X.