Basa Melayu Riau

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Basa Melayu Riau ya iku basa Melayu kang dituturaken ning Provinsi Riau lan Provinsi Kapuloan Riau. Basa iki uga kegolong dialék basa Melayu kang dianggep standar ning wewengkon Johor-Riau. Miturut Anwar (1990), warna basa Melayu kien uga dienggo Indonésia minangka basa nasional[1]. Basa Melayu Riau digawé bentuk kang standar kanggo didadinang basa Indonésia. Ning wewengkon Sumatera Tengah, sekiené Riau, basa iki dadi sarana komunikasi wong-wong ningrat. Nanging miturut Fakhri Ras, wong-wong asli kang urip ning sekubengé alas ning Provinsi Riau kaya déné suku Talangmamak. suku Sakai, lan suku Bonai masih nganggo basa Melayu Riau baka dititéni ning logat lan tembung-tembungé. Karo wong Melayu Riau, basa iki dienggo ning kagiyatan-kagiyatan sadina-dina, kaya déné umah tangga, hajatan kawinan, agama, lan séjéné[2].

Lembaga budaya kaya Lembaga Adat Melayu (LAM) uga mèlu nglestarinang basa iki ning acara-acara adat, rapat-rapat, lan musyawarah karo masarakat adat. Jaré Pemréntah Provinsi Riau wis ana kewicaksanaan kanggo nglestarinang basa lan budaya Melayu minangka momotan lokal ning Sekolah Dasar (SD), SLTP, lan SMA[2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Anwar, Khaidir (1990). Indonesian- The Development and Use of A National Language. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press. kk. 1–3. ISBN 979-420-173-1. 
  2. a b Ras, Fakhri. "Keberadaan Bahasa Melayu Riau di Provinsi Riau". Pepustakaan Universitas Riau: 128–129.