Bal basket

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Bal Basket ya iku ulah raga nganggo bal kang kelompokan 2 tim kang anggotane 5 wong saben saktim kang lomba akeh-akehan poin mawa nglebokake bal ing kranjang mungsuhe. Bal basket pancen trep ditonton lan biasane dimainake ing panggonan kang katutup lan ora prelu lapangan gedhe. Liyane iku, bal basket gampang disinaoni amerga wujud bale gedhe, saengga ora ngangeli pamain rikala mendatake utawa mbalangake bal kasebut.

Bal basket iku salah sijining ulah raga kang disenengi déning masarakat Amerika Serikat lan masarakat ing nagara liyane, ya iku ing Amerika Selatan, Éropah Selatan, Lithuania lan uga ing Indonesia dhewe.

Sajarah[besut | besut sumber]

Bal basket dianggep ulah raga kang unik amerga ora sengaja kagawe déning salah sawijining guru ulah raga. Tahun 1891, Dr. James Naismith, guru ulah raga saka Kanada kang ngjar ing salah sawijining perguruan tinggi kanggo para siswa profesional ing YMCA (kumpulan pemuda Kristen) ing Springfield, Massachusetts, kudu nggawe dolanan ing panggonan katutup kanggo ngisi wektu siswane ing mangsa preinan ing New England. Kepikiran saka dolanane rikala isih cilik ing Ontario, Naismith nggawe dolanan kang saiki misuwur diarani bal basket ing 15 Desembe 1891.

Miturut carita, sawise nulak pamikiran amerga dianggep katosen lan ora trep yèn dimaenake ing panggonan katutup, dhèwèké banjur nulis aturan-aturan dhasar, lan masang kerang ing tembok ruang gelanggang ulah raga, lan njaluk para siswa kanggo miwiti mainake bal basket meneh.

Lomba resmi bal basket kang piranan, dianakake tanggal 20 Januari 1892 ing panggonan keja Dr. James Naismith. Basket iku paraban kang dibacutake salah sawijining siswane. Ulah raga iki cepet misuwur ing Amerika Serikat. Lomba-lomba uga akèh dianake ing saben kutha-kutha ing nagara bagiyan Amerika Serikat. Pisanane, saben tim cacahe 9 wong lan durung ana dribble, saengga bal mung bisa pindhah amerga diuncalake saka pamain marang pamain liyane. Sajarah anane praturan dolanan bal basket diwiwiti saka 13 praturan kang ditulis dhéwé déning Naismith.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bal_basket&oldid=1119498"