BGM-109 Tomahawk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tomahawk
300px
BGM-109 Tomahawk
Tipe Peluru kendali jelajah, segala kondisi cuaca dan memiliki kecepatan subsonik
Papan asal  Amérika Sarékat
Sajarah panggunaan
Dianggo 1983-sekarang
Production history
Pabrik General Dynamics (dahulu)
Raytheon/McDonnell Douglas
Rega $1,066,465 (Block IV Variant, FY11 $) [1]
Specifications
Bobot 2,900 lb (1,300 kg)
Dawa Tanpa booster: 18 ft 3 in (5.56 m)

Dengan booster: 20 ft 6 in (6.25 m)

Diameter 20.4 in (0.52 m)

Warhead Conventional: 1,000 lb (450 kg) Bullpup, or submunitions dispenser with BLU-97/B Combined Effects Bomb, or a 200kt (840 Tj) W80 nuclear device (inactivated in accordance with SALT)
Detonation
mechanism
FMU-148 since TLAM Block III, others for special applications

Engine Williams International F107-WR-402 turbofan
mengunakan bahan bakar TH-dimer
dan booster bahan bakar roket
Wingspan 8 ft 9 in (2.67 m)
Operational
range
1,350 nautical miles (2,500 km)
Kcepetan Subsonic, sakiwa-tengené 550 mph (880 km/h)
Guidance
system
GPS, TERCOM, DSMAC
Launch
platform
Vertical Launch System (VLS) dan horizontal submarine torpedo tubes (dikenal dengan nama TTL (torpedo tube launch))

Tomahawk inggih punika peluru kendali jelajah jarak tèbih ing sedaya kahanan cuaca lan gadhah kècepatan subsonik. ingkang wiwitan dipuntepangaken ing taun 1970 déning General Dynamics, pèluru kèndali punika (misil) dipundèsain kanggé jarak nèngah lan tebih, saged mibèr cendhèk lan ugi saged dipunluncurakèn saking darat lan ngandap toya.tuladhani punika sampun pitèn-pinten kali dipunrèmbakakèn, ing wanci punika dipunproduksi déning Raytheon. Perusahaan dirgantara McDonnell Douglas (sapunika Boeing Defense, Space & Security) naté ndamel peluru kendali jelajah punika[2].

Sajarah[besut | besut sumber]

Tomahawk inggih punika sebuah rudal (peluru kendali) jelajah utawi ing istilah internasional dipuntepang dados Cruise missile ndamelan Amérika Sarékat ingkang dipunengge déning angkatan laut AS, (US Navy)

kaliyan ndawa 5,56-6,25 mèter, Tom kanggé hulu ledak konvensional ngantos 500 kg.

wiwit nepangaken taun 1970an déning perusahaan General Dynamics. wiwitanipun rudal punika dipundamel kanggé saged dipunluncuraken saking kapal selam. ananging, seiring ngerembake teknologi, rudal Tomahawk punika ndhèrèk saged polesan ing pundhikemawon mliginipun saking sisih tèknologi navigasi lan mesin, kanggé mbetahaken dherek ngerembag jaman. ing wanci punika Rudal Tomahawk dipunproduksi déning pabrik Raytheon lan sapérangan ugi ing produksi déning McDonnell Douglas.

sapunika Tomahawk boten namung saged dipunluncuraken saking kapal selam, ananging saged ugi dipunluncuraken saking moda sanès kados ta kapal laut, peluncur darat ugi saking pesawat terbang.

Kangge urusan hulu ledak, rudal punika saged dipunpasang aneka warni hulu ledak, manawi konvensional, TNT utawi nuklir. berat lan ukuran hulu ledak punika bervariasi, gumantung tipe rudal lan kabetahinipun. Saben-saben rudal punika gadhah berat 1.440 kg.

Wonten pinten-pinten varian saking Rudal Tomahawk punika antawiaipun inggih punika ; rudal tomahawk punika saged TLAM-C, rudal tomahawk ingkang saged ngelepasaken bom utawi bomblet-dispensing land attack TLAM-D, Rudal tomahawk inggih punika hulu ledak nuklir utawi nuclear land attack TLAM-A lan TLAM-N (tidak dikembangkan), lan Rudal Tomahawk anti kapal lumah utawi Anti-Ship Missile (TASM).

Sedaya jinis rudal tomahawk ngginakaken pemandu: Global Positioning System (GPS), terrain contour matching (TERCOM), supados saged miber cendhèk nyusuri kontur bumi, punika amargi boten asring rudal punika terbang namung ing ketinggian pinten-pinten puluh mèter kemawon. Deteksi sinar infra merah ugi punika mustahil, amargi mesin turbofan namung mancaraken kedhik benter. Rudal Tomahawk ugi dipunjangkepi sistem Korelasi Pencocogan Area digital, kontrol Time of Arrival (waktu tempuh), lan mesin turbo.

Rudal punika saged dipun-ginakaken kanggé menggempur pinten-pinten sasaran boten gerak, kados ta pusat-pusat komunikasi lan pertahanan udara, kalebet sasaran ingkang sangat sulit. kanggé nggempur sasaran ing darat, Tomahawk dipuntuntun déning radar jarak tebih Tercom kaliyan kabetahan nepangi kontur daratan. Radar mau ngginakaken data peta-peta kanggé nemtokaken panggènan rudal mau. manawi dipunbetahaken, arah lan panggènan rudal saged dipunleresaken supados tepat sasaran.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Cithakan:Rudal-stub