Anders Celsius

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Anders Celsius

Anders Celsius ya iku penemu skala suhu.[1] Andreas lair ing Uppsala, Swedia, taun 1701.[1] Celcius asale saka kulawarga ilmuwan Swedia.[1] Simbah kakunge ana loro ya iku professor matematika ing Uppsala kanthi aran Magnus Celcius lan professor astronomi kanthi aran Anders Spole.[1] Bapake jenenge Nills Celcius uga dadi professor astronomi.[1] Nalika isih cilik, Celcius wis pinter babagan matematika.[1] Ngancik umur 29 taun ya iku taun 1730, Celcius wis dadi profsor astronomi.[1] Dheweke mulai percobaan nalika taun 1732.[1] Celcius lunga menyang panggonan-panggoan kanggo penelitian kang suwene patang taun.[1] Sawise dheweke bali ana Uppsala, ya iku taun 1736, dheweke gabung karo ekspedisi astronom Prancis kang misuwur ya iku Meuperiyus.[1] Andreas lair ing Uppsala, Swedia, taun 1701.[2] Tujuan ekspedisi iki ya iku ngukur dhawane derajat garis bujur karo kutub, lan mbandingake asile karo ekspedisi kang padha kang ditindakake ana ing Peru kang saiki diarani Ekuador kang ana ing cedhake garis katulistiwa.[2] Saka asil penelitiane, dheweke nyimpulake manawa bentuk bumi ora bunder nanging radha lonjong di bageyan kutube.[2] Penemuan iki nguatake teori kang wis digagas déning Isaac Newton sadurunge.[2] Saliyaen astronomi, dheweke uga seneng karo bidang pengukuran, utamane ngukur suhu.[2] Wektu iku ana werna-werna alat pengukur suhu utawa termometer kanthi ukuran kang bedha.[2] Saka kono, dheweke kepingin nyiptakake satuan pengukur suhu kang bisa didadekake patokan sacara Internasional.[2] Anders tinggal dunya taun 1744 amarga lara TBC.[3]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 43]
  2. ^ a b c d e f g (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 44]
  3. ^ (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 45]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Anders_Celsius&oldid=1013491"