Anders Celsius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Anders Celsius

Anders Celsius ya iku penemu skala suhu.[1] Andreas lair ing Uppsala, Swedia, taun 1701.[1] Celcius asalé saka kulawarga ilmuwan Swedia.[1] Simbah kakunge ana loro ya iku professor matematika ing Uppsala kanthi aran Magnus Celcius lan professor astronomi kanthi aran Anders Spole.[1] Bapake jenenge Nills Celcius uga dadi professor astronomi.[1] Nalika isih cilik, Celcius wis pinter babagan matematika.[1] Ngancik umur 29 taun ya iku taun 1730, Celcius wis dadi profsor astronomi.[1] Dhèwèké wiwit percobaan nalika taun 1732.[1] Celcius lunga menyang panggonan-panggoan kanggo panalitèn kang suwéné patang taun.[1] Sawisé dhèwèké bali ana Uppsala, ya iku taun 1736, dhèwèké gabung karo èkspèdhisi astronom Prancis kang misuwur ya iku Meuperiyus.[1] Andreas lair ing Uppsala, Swedia, taun 1701.[2] Tujuan èkspèdhisi iki ya iku ngukur dhawane derajat garis ujur karo kutub, lan mbandingake asile karo èkspèdhisi kang padha kang ditindakake ana ing Peru kang saiki diarani Ekuador kang ana ing cedhake garis katulistiwa.[2] Saka asil penelitiane, dhèwèké nyimpulake manawa wujud bumi ora bunder nanging radha lonjong di pérangan kutube.[2] Penemuan iki nguatake téyori kang wis digagas déning Isaac Newton sadurunge.[2] Saliyaen astronomi, dhèwèké uga seneng karo babagan pengukuran, mliginé ngukur suhu.[2] Wektu iku ana warna-warna piranti pengukur suhu utawa termometer kanthi ukuran kang bedha.[2] Saka kono, dhèwèké péngin nyipta ékan pengukur suhu kang bisa didadèkaké patokan kanthi Internasional.[2] Anders tinggal dunya taun 1744 amarga lara TBC.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 43]
  2. ^ a b c d e f g [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 44]
  3. ^ [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 45]