Zentralbibliothek Zürich

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Main entrance as seen from Mühlegasse
Zentralbibliothek and Prediger Church as seen from ETH Zurich plateau

Zentralbibliothek Zürich (Zürich Central Library) iku kapustakan utama saka kutha Zürich lan uga kapustakan Universitas Zürich, sing dumunung ing Predigerkloster, tilas Black Friars' abbey, ing tengah kutha Rathaus. Kapustakan iki diadegaké taun 1914 kanthi nggabungaké tilas kapustakan wilayah lan kapustakan kutha.Sajarah kapustakan iki iutamané wiwit Stiftsbibliothek saka Grossmünster abbey, ing taun 1259. Akèh kolèksi kapustakan iiki ilang ing mangsa Réformasi Swis, utamané ing prastawa pangobongan buku ing tanggal 14 September 1525, ngurangi kolèksi cacahé 470 jilid. Wiwit taun 1532, Konrad Pellikan (1478–1556) miwiti mbangun manèh Stiftsbibliothek, kanthi nuku kolèksi pribadi Zwingli, lan katalog kapustakan ing taun 1551 dadi 770 jilid. Kapustakan kutha madeg ing taun 1634, lan kawicaksanan ngidinaké mung warga of Zürich nuwuhaké kakisruhan karo Universitas, kang banjur gawé kapustakan wilayah ing taun 1835, dibangun kanthi watara 3,500 jilid lan 14,000 irah-irahan saka Stiftsbibliothek, watara 340 jilid saka kolèksi kapustakan Universitas (wiwit taun 1833) lan watara 1,700 jilid saka Gymnasiumsbibliothek (wiwit taun 1827).

Zentralbibliothek wektu iki duwé watara 5.1 yuta kolèksi, awujud 3.9 yuta cithakan, 124,000 manuskrip, 243,000 péta lan 560,000 mikrofilem.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Commons category-inline Cithakan:Commons category-inline

Koordinat: 47°22′27″N 8°32′43″E / 47.37417°N 8.54528°E / 47.37417; 8.54528


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.