Trombon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
gambar trombon

Trombon yaiku salah sawijining piranti musik kang kagolong kuningan.[1] Kaya dene piranti kuningan liya, swara kang diasilake rikala lambe kedher banjur nggawe kolom angin ing njero piranti mau uga kedher.[1] Arep kabeh trombon duwe cara telescoping slide kang beda-beda dawa pirantine kanggo ngubah swara. Aloh-alih slide, trombon katup duwe elung katup kaya denen trompet.[1] Trombon, asale saka tembung Tromba (trompet) basa Italia lan –an (akhiran kang tegese “gedhe"), saengga bisa ditegesi “trompet gedhe”.[1] Trombon duwe bolongan silinder kaya kanca valvede tanduk bariton lan beda karo kanca-kanca kang wujude krucut valved, Euphonium lan tanduk orkestra.[1] Kang luwih kereb ditemoni yaiku trombon tenor lan trombon bass, dene E ♭ alto trombone ora patia umum ditemoni mawa teknik tenor didhawakake udakara sadhuwure piranti kuwi, nanging saiki karya-kaya romantis kang lembut wiwit diajeni.[1] Varian kang paling umum, tenor B ♭, sakoktaf ing ngisore ♭ B lan sakoktaf ing dhuwure B ♭tuba.[1] Musik trombon, bareng karo musik nganggo Euphonium lan tuba, biasane dianggokake ing konser, senajan biasane ana sing dhewekake, utamane ing arep kabeh piranti musik kuningan yaiku trombon tenor kang digawakake mawa piranti ♭ B.[1] Wong kang ngonekake trombon diarani pamain trombon utawa tromboner.[1]

Jinise Trombon[sunting | sunting sumber]

Kang paling kereb ditemoni yaiku trombon jinis tenor lan bass, senajan akeh jinis piranti reinaissance liya, trombon wis digawe ing ukuran saka picoolo kanggo kontrabas.[2] Trombon digawe karo slide kang dianggo ngowahi dhuwure swara.[2] Trombon valse nggunakake telung katup (tunggal utawa kombinasi) ora slide.[2] Katup ngetutake skema kang padha karo valved liyane. Katup pisanan ngudhunake swara mawa salangkah, katup kaloro karo ½ langkah lan katup katelu 1-1/2 langkah.[2] Trombon geser duwe siji itawa rong katup rotari dilakokake dening jempol tangan kiwa.[2] Katup rotary tunggal yaiku perangan saka lampiran F, kang nambahake dhawa pipa kanggo ngudhunake swara piranti fundamental saka B ♭ menyang F. [2]Ana uga trombon bass kang duwe pemicu kaloro lan dhawane beda saka tabung.[2] Pemicu kaloro digunakake kanggo mainake B dhasar yen ora ana masalah.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)alat musik tiup dari logam (dipunundhuh tanggal 1 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h (id)alat musik tiup trombon (dipunundhuh tanggal 1 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Trombon&oldid=836168"