Tangga nada diatonik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jroning téori musik, skala diatonik iku komponèn dhasar téori musik donya Kulon. Skala diatonik nduwèni pitu not sing béda-béda jroning sak oktaf. Not-not iki yaiku not-not ing tuts piano sing awarna putih. Jroning notasi solmisasi, not-not kasebut yaiku "Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si". (Kadhangkala, 'Si' dirépresèntasi nganggo 'Ti' supaya aksara pisanan saben not béda-béda). Skala mayor diwiwiti not pisanan (Do), lan dipungkasi nganti not 'Do' sing ana sak oktaf sadhuwuré Do sing pisanan. Tuts-tuts putih ing alat musik piano mujudaké skala diatonik C mayor (C-D-E-F-G-A-B-C), kanthi let sak interval saben nada, kajaba tumrap E-F lan B-C, sing nduwèni interval semitone (setengah tone).

Diatonik asal saka basa Yunani "diatonikos" sing tegesé "ngrenggangaké".