Spektrum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Spektrum cahaya saka pelangi

Spektrum yakuwi kahanan lan kaendhahan kang ora ana batesé, bisa owah sacara kontinum. tembung iki asalé saka basa Inggris kuna spectre kang tegesé setan, ananging tegesé kang modern, jenengé digunakaké saka ilmu alam.

Tembung spektrum dinggo kaping pisanan ning ilmu alam yakuwi ning babagan optik kanggo njlentrehaké pelangi werna ning spektrum optik nalika sinar kasebut dispersi deneng prisma, lan sawisé kuwi diterapaké dadi analogi ning bidang liyané. Saiki istilah kuwi dinggo uga kanggo nggambaraké rentang kahanan utawa kelakuwan kang jembar, dikelompokaké bebarengan lan isinauni ning ngisor topik supaya bisa gampang anggoné ngrembug, misalé 'spektrum opini politik', utawa spektrum kerja saka obat, lan liyané. Nalika iki, rega-rega ning sakjeroné spektrum ora perlu digambarakĝ nganti setiti dadi bilangan kaya ning bidang optik.

Ning panggunaan spektrum kang paling modern, ana 'tema pemersatu' kaya ekstrem-ekstrem ning pucuké.

Teges modern sakjeroning ilmu fisika[sunting | sunting sumber]

Nalika abad 17 tembung spektrum dikenalaké neng bidang optika, kanggo njlentrehaké babagan rentang warna kang bisa didelok nalika cahaya putih terdispersi dening prisma. mrujuk ning plot intensitas cahaya dadi fungsi saka frekuensi utawa panjang gelombang.

Istilah spektrum gage diterapaké kanggo gelombang-gelombang liya, kayata gelombang suara, lan saiki diterapaké kanggo kabeh sinyal kang bisa diuraikaké mring sakjeroné komponen-komponen frekuensi. spektrum biasané ana plot 2 dimensi saka sakumpulan sinyal, nggambaraké komponen-komponenné karo ukuran liyané. Kadang-kadang, tembung spektrum uga kumpulan sinyal, kaya "spektrum cahaya tampak", kuwi mau gelombang elektromagnetik kang bisa dikesani dening mata manungsa. Sinar kang nglewati prisma misah warna-warnané sesuai karo dawané glombang . Warna wungu duweni gelombang paling cendhek lan werna abang kuwi gelombang paling dawa. Urutan warna saka dawané gelombang mring gelombang kang luwih cendhek yakuwi abang, jingga, kuning, ijo, biru, wungu. nalika gelombang kang dhawa nglewati warna abang, bakal ditemoni inframerah, gelombang mikro lan radio. Nalika dhawane gelombng tambah cindhek nglewati werna wungu, bakal ditemoni ultraungu, sinar-x, lan sinar gamma.


Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Spektrum&oldid=835994"