Santen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Santen iku sawijining cairan putih kenthel pituwasé krambil sing diparut lan banjur diperes karo banyu. Santen nduwé rasa gajih lan dienggo nggawé masakan rasané dadi sedhep tur gurih. Nalika jaman mbiyèn, santen kudu diperes saka krambil sing diparut lan dicampur karo banyu panas sadurungé diperes.

Jaman saiki, wis ana mesin kanggo meres santen. Kanggo nrapaké mesin, klapa sing diparut ora prelu dicampur karo banyu lan pathi santen sing dikasilaké iku 100% tulen. Senadyan mengkono, akèh wong sing ora gelem nganggo mesin iki amerga gila. Sebabé ing pasar-pasar kerep karesikan lan higienis ora kajaga utawa mesiné ora tau diresiki.

Saliyané iku uga ana santen instan utawa siap saji sajroning pakèt sing namun prelu ditambahi banyu panas sadurungé dienggo.

Étimologi[sunting | sunting sumber]

Tembung "santen" iku bentuk krama saka tembung "sari" lan santen iku pancèn sajatiné sarining klapa sing diparut.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Santen&oldid=840210"