Peperangan Sekigahara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peperangan Sekigahara
Sekigaharascreen.jpg
Lukisan zaman Edo sing nggambaraké peperangan Sekigahara.
Tanggal 21 Oktober 1600
Papan Sekigahara, saiki Prefektur Gifu
Asil Kamenangan Tokugawa
Owah-owahan wilayah Tokugawa nguwasani Jepang
Pihak sing kalibat
Pasukan Kulon Toyotomi Hideyori Pasukan Wétan Tokugawa Ieyasu
Komandhan
Ishida Mitsunari
Mōri Terumoto
Kobayakawa Hideaki
Ukita Hideie
Chōsokabe Morichika
Shimazu Yoshihiro
Tokugawa Ieyasu
Kakuwatan
104.000 (ana manéka panjlasan ngenani gunggung) 82.000 (ana manéka panjlasan ngenani gunggung)
Cacahé korban
Ora cetha Ora cetha

Peperangan Sekigahara (関ヶ原の戦い sekigahara no tatakai?) iku peperangan sing dumadi tanggal 15 September 1600 miturut kalèndher lunar (21 Oktober 1600 miturut kalèndher Gregorian) ing Sekigahara, distrik Fuwa, Provinsi Mino, Jepang.

Peperangan nglibataké pihak sing dipimpin Tokugawa Ieyasu nglawan pihak Ishida Mitsunari gegandhèngan karo rebutan kakuwasan sawisé sédané Toyotomi Hideyoshi. Peperangan dimenangké déning pihak Tokugawa Ieyasu sing muluské dalan nuju kawanguné Keshogunan Tokugawa.

Endhem-endheman Peperangan Sekigahara duwé peran jroning ngliraké gerakan nggulingké pamarèntahan Keshogunan Edo ing abad kaping-19 sing diwiwiti saka wilayah han Satsuma lan Chōshū.

Pihak sing regejegan jroning peperangan iki kapérang dadi kubu Tokugawa (Wadyabala Lor) lan kubu panyengkuyung klan Toyotomi (Wadyabala Kulon). Klan Toyotomi dhéwé ora mihak salah siji pihak sing regejegan lan ora njupuk bagéyan jroning peperangan.

Sawisé peperangan rampung, kakuwasan militèr luwih kasil dikuwasani pihak Tokugawa saéngga Peperangan Sekigahara uga misuwur kanthi aran Tenka wakeme no tatakai (天下分け目の戦い? peperangan sing nemtokaké pamimpin Jepang).

Nalika dumadiné peperangan durung dipigunakaké istilah Wadyabala Kulon lan Wadyabala Wétan. Kaloro istilah mau nembé dipigunakaké para sajarawan ing tembé wuri kanggo nyebut rong pihak sing regejegan.

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • Fujii Jizaemon. Sekigahara kassen. Sekigahara: Sekigahara Kankō Kyōkai, 200?
  • Fujii Jizaemon Sekigahara kassen shiryōshū. Tokyo: Shin-Jinbutsuoraisha, 1979.
  • Kasaya Kazuhiko. Sekigahara kassen yonhyaku-nen no nazo. Tokyo: Shin-Jinbutsuoraisha, 2000.
  • Shiramizu Tadashi. Zusetsu: Sekigahara no kassen. Gifu: Gifu Shimbunsha, 2000.
  • Futaki Keinchi. Sekigahara kassen. seri Chūkōshinsho, Tokyo: Chūōkōron, 197?
  • Miyakawa Hisako. Sekigahara gunki taisei 1-4. Kokushi Kenkyūkai, 1990.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]