Nyepi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Nyepi yaiku dina riyayane umat Hindu sing dirayakake saben taun baru Saka. Dina riyaya iki dipengeti kanthi itungan Tilem Kesanga kang dipercayai dadi dina kanggo nyucekake para dewa ing tengah samodra kang nggawa intisari amerta. saengga umat Hindu nglakoni puja sembahyang kanggo para dewa.[1].

Pangerten Nyepi[sunting | sunting sumber]

Nyepi saka ukara sepi. Dina riyaya Nyepi sabenere perayaan taun anyar umat Hindu kanthi penanggalan Caka, kang diiwiwiti saka taun 78 Masehi. Beda karo perayaan taun masehi, perayaan taun anyar Caka ing Bali diwiwiti kanthi nyepi. Ora ana pawiyatan kaya biasane. Kabeh pegaweyan prei, uga papan-papan umum, kayata rumah sakit, sekolah lan sapinunggalane. Ancas utamane dina riyaya yaiku nyenyuwun dhumateng Gusti kang murbeng dumadi, maha kwasa lan maha asih, kanggo nyucekake Bhuana Alit lan Bhuana Agung. Sadurunge dina riyaya Nyepi, ana pirang-pirang rangkean upacara kang dilakokake umat Hindu, mligine masyarakat ing Bali

cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1](dipunundhuh tanggal 14 September 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nyepi&oldid=881148"