Ogoh-ogoh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ogoh-ogoh

Ogoh-ogoh iku kalebu ana kabidayan Agama Hindu Ing Bali.[1] Kesenian iki dirayakake yen ta ngepasi dina Nyepi yaiku dina agunge wong sing agamane Hindu.[1] Wiana ngandharake yen kasunyatane Ogoh-ogoh ndhisik anane kuwi ora ana sambung rentete karo dina riyaya nyepi.[2] Iku mung wujud saka kreativitase wong Bali kanthi wujud buta utawa raseksa.[2] Nut jaman kelakone banjur digawe aturan kang nglebokaké Ogoh-ogoh iki mlebu ana ritual Nyepi[2]

Jinise Ogoh-ogoh[sunting | sunting sumber]

Telu wujud ogoh-ogoh sing lumrah dingertèni saka Bali yaiku Celuluk, Buta, lan Pang (Gundul).[1] Ogoh-ogoh iki diwujudake buta kang dadi simbole angkara murka. Mula saka iku banjur diarak, antarané diobong.[1]

Prosèsi Tata cara[sunting | sunting sumber]

  1. Diawiti prosesi Melasti yaiku prosèsi kang njupuk banyu suci saka segara ing Semarang ana Pantai Marina. [1]
  2. Ogoh-ogoh kanthi wujud buta kala (kang duweni sifat raseksa) diarak mubengi desa ing wayah wengi sadina sadurune riyaya Nyepi. Sarampunge acara banjur diobong ogol-ogole.[2]
  3. Ing dina riyaya Nyepie kabeh wong padha kontemplasi dan yoga-samadhi di omahe dhewe-dhewe awit tabuh 06.00 WIB hingga dina sesuke tabuh 06.00 WIB. [1]
  4. Puncaking acara dianakaké acara Dharma Shanti[1]

Galeri[sunting | sunting sumber]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id) [1] (Kaundhuh tanggal 8 April 2011)
  2. ^ a b c d (id) [2] (Kaundhuh tanggal: 8 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ogoh-ogoh&oldid=829887"