Mahavira

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mahāvīra
24th Jain Tirthankara
Mahavir.jpg
Patung Mahavir Swami
Detilipun
Nama sanes: Vardhamana,Sanmatinayak,Vir,Maha-ativeer, Shramana, Niggantha
Data Sajarah: 599–527 BCE
Kulawargi
Bapak: Siddaratha
Ibu: Trishala (Priyakarni)
Dhinasti: Ikshvaku
Papan panggenan
Miyos: Kundalagrama near Vaishali
Nirvana: Pavapuri, District Nalanda, Bihar
Atribut
Warni: Kuning
Simbol: Singa
Inggilipun: 6 Feet
Seda: 72 taun
Attendant Gods
Yaksha: Matang
Yaksini: Siddhayika

Mahavir (Sansekerta महावीर, Kannada ಮಹಾವೀರ lan Tamil அருகன்("Arugan") ingkang nggadhahi teges "Pahlawan Besar" utawi Vardhamana, gesang ing jaman (599527 SM). Lair ing India sisih wetan, ing dhaerah ingkang sami kaliyan lairipun Buddha Gautama, ananging benten jaman utawi generasinipun. [1] Mahavira inggih menika asma ingkang sampun limrah dipunginakaken kaum Jain tumrap Vardhamana, tiyang ingkang dados tukoh utama panyebar agama kaum Jain. [2] Ing yuswa tigang dasa taun, panjenenganipun nilar kadonyan (nilar garwa lan putrinipun) saperlu mados margi ingkang lurus lan kepuasan spiritiul. [2]

Verdhamana dados pendheta aliran dhisiplin Parsyanatha, aliran menika kalebet aliran ingkang alit ananging nggadhahi paugeran-paugeran ingkang banget kedah dipunlaksanakaken dening tiyang ingkang nyepeng aliran menika. [2] Sadangunipun kalih welas taun, panjenenganipun tapa brata utawi meditasi. Asring pasa, boten kagungan bandha donya menapa-menapa. [2] Nalika yuswanipun sekawan dasa kalih taun. [2] Mahavira nggadhahi pamanggih menawi panjenenganipun sampun pikantuk “kecerahan spiritual”. [2] Panjenenganipun lajeng ngajar lan khotbah bab spiritual. [2] Nalika panjenengan tilar donya taun 527 SM, panjenenganipun sampun pikantuk kathah pangikut. [2]

Sejatosipun doktrin Mahavira ameh sami kaliyan ajaran Budha lan Hindu. [2] Kaum Jain percados menawi manungsa seda, jiwanipun boten ndherek seda ananging reinkarnasi dhateng badan ingkang sanes (sanes badanipun manungsa). [2] Doktrin menika inggih menika salah satunggalipun lelandhesanipun kaum Jain. Jainisme percados wontenipun karma, dontrin bab etika konsekuensi saking sedaya “tingkah laku” badhe dipunwales ing mangkenipun. [2] Supados sedaya dosa saged ical menika kedah dipunsucikaken kanthi nilar kasenengan donya. [2] Mligi kagem pendheta-pendheta kaum Jain kedah nengenaken gesang prasaja. [2] Aspek agama Jain ingkang paling awrat inggih menika doktrin ahimsa utawi boten mawi kacongrahan. [2] Jain nggadhahi gegebengan inggih menika boten kepareng nggadhahi sipat awon dhumateng kewan lan manungsa. [2] Amargi menika, kaum Jain dados “vegetarian” utawi namung dhahar ron utawi wit-witan kemawon. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)[ http://www.answers.com/topic/mahavira Mahavira]] dipunundhuh tanggal 26 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mahavira ing Wikimedia Commons.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mahavira&oldid=830852"