Maca

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
maca

Maca yaiku proses pikiran, nganggo kekuwatan dhéwé, ningkatake dhiri kanthi nggarap buku.[1] Tanpa pitulungan éksternal apa wae kajaba simbol-simbol kang kacéthak, pikiran ningkatake dhiri saka “kurang mahami” dadi “luwih mahami”[1]. Tujuwan maca yaiku supaya entuk informasi lan supaya luwih paham.[1] Tegesé tembung kaping pisan digunakake kayata nalika maca koran, majalah, utawa matéri liyané.[1] Kegiyatan kaya ngono kuwi bisa nambahi informasi ananging durung mesthi ningkataké pemahaman.[1] Tegese tembung kaping pindho digunakake nalika maca samubarang bab kang sadurungé durung patiya dimangerténi.[1] Saliyane kuwi, maca uga kanggo hiburan.[1]

Lével maca[sunting | sunting sumber]

Lével maca ana papat yaiku :[2] [3]

  1. Maca dasar, yaiku wiwitané wong ajaran dasar-dasar maca, entuk pelatihan maca dasar, lan entuk manéka warna ketrampilan maca.
  2. Maca inspeksional, yaiku lével kang duwe syarat khusus yaiku ing bab wektu.
  3. Maca analitis, yaiku maca sakabehané, maca lengkap lan maca kanthi apik.
  4. Maca sintopikal, yaiku maca luwih saka sa-buku kanggo sa-topik. Teori sing ditemokake ing buku-buku kuwi disandingake lan dijupuk analisis topik kuwi mau.

Masalah-masalah maca[sunting | sunting sumber]

Masalah-masalah kang ditemokaké nalika maca ing antarané[2]:

  • Korespondensi : salah sijiné masalah ing bab iki yaku ukara-ukara kang wis ketinggalan zaman isih dienggo.
  • Jurnal lan majalah : kandel lan frekuensi metune.
  • Perundang-undangan : basa kang digunakake ruwet lan angél dipahami.

Masalah liya kang ditemokake yaiku,[2]

Kaprigelan Dhasar Maca[sunting | sunting sumber]

kemampuan dasar sing perlu dikuasai supaya bisa ngembangake keterampilan maca yaiku: [4]

  • Konsentrasi
  • Gawé Peta PIkiran
  • Rélaksasi

Nggawe Perpustakaan Dhewe[sunting | sunting sumber]

Kanggo wong sing seneng maca, mesthi buku sing diduweni akeh banget.[5] Kanggo njaga supaya buku tetep awet ana panyaruwe sing patut digatekake.[5]

  1. Buku aja nganti kena sorot srengenge langsung. dokok ning lemari utawa rak sing cedhak karo jendela.
  2. Jaga suhu ruangan kira-kira 16°-21 °C supaya ora jamuren.
  3. Kerep ngresiki buku saka lebu.

Kanggo gawe perpustakaan, gunakake rak sing built-in supaya katon luwih rapi.[5] Yen perlu sediakake meja lan kursi kanggo maca.[5] Pesthekake panggone kepenak lan pencahayaan ruang cukup.[5]

Prelu dimangerteni yen lemari ora pas, buku bisa cepat rusak lan yen posisi maca ora kepenak, bisa ngganggu kesehatan.[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Mortimer J Adler&charles van doren.2007. How to Read a Book Cara Jitu Mencapai Puncak Tujuan Membaca. PT indonesia Publishing.
  2. ^ a b c Gordon Wainwright.2006. Speed Reading Better Recalling. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama
  3. ^ Coretanologis: Sudah Sampai Manakah Level Membaca Kamu?(diakses 29 Maret 2011)
  4. ^ (id)Semuabisnis(diakses 4 April 2011)
  5. ^ a b c d e f (id)ideaonline(diakses 12 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Maca&oldid=829735"