Kali Minho

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kali Minho

Kali Minho, Minho (Portugis: [miɲu]) utawi Mino (Spanyol: [miɲo], Galician: [miɲo]) inggih menika kali ingkang paling dawa wonten ing Galicia, Spanyol, ingkang antawisipun kirang langkung 340 km.[1]

Nama menika asalipun saking basa Latin Minius, ingkang tegesipun cinnibar, timah utawi vermillion, sejatosipun teges menika, "sungai merah." Wonten ing pinggir kali minho menika dipun ginakaken kangge ngileni kebon anggur saha tetanén, sanesipun ugi kangge ngasilaken listrik tenaga toya, saha ugi tandha watesipun Spanyol saha Portugal. Sumber saking kali Minho wonten ing antawisipun 50 km leripun Lugo wonten ing Galicia, wonten ing saklebeting papan namanipun Pedregal saking Irimia. Kali menika wonten ing kidulipun tembok kutha Romawi tua saha mili dhateng kidul pas wonten ing lembah lajeng ngaler saking Ourense. Kalih dasa kilo leripun Ourense wonten ing Os Peares, Minho nampi toya saking anak sungai utamanipun, inggih menika Sil. Lajeng saking Ourense, kali menika mili kilen kidul dumugi watesipun Portugis caket Melgaço. Wonten salah satunggaling bendungan ageng ing Frieira caket kutha Ribadavia. Minho mèrang Portugal kaliyan Spanyol ingkang kirang langkung 80 km. Lembah ingkang dipun ileni Minho menika kalebet dhaerah ingkang subur sanget, saben meteripun menika dados papan tetanduran kadasta jagung, kentang, kol utawi namung suket. tanduran ingkang paling kawentar wonten ing dhaerah menika inggih menika Vinho Verde ingkang tegesipun tanduran ingkang medalaken cahyo, ingkang dipun produksi wonten ing dhaerah Monção saha Melgaço.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kali menika dipun wiwiti saking Pedregal de Irimia dumugi Sierra de Meira, kirang langkung 695 m wonten ing nginggiling samudra, ing kotamadya Meira, wetanipun provinsi Lugo, lajeng mili wonten ing laguna Fonmiña (di kotamadya A Pastoriza). Laguna menika dunungipun wonten ing propinsi ingkang sami. Kali Minho lajeng mili wonten ing Galicia massif saha arga Cantabrian saha pegunungan Leon, lajeng dhaerah rainiest wonten ing Semenanjung Iberia, kali Minho menika dados salah satunggaling kali ingkang pokok ingkang mili saking lereng Atlantik. inggih menika anak kalinipun

  1. Sil
  2. Neira
  3. Avia
  4. Barbantiño
  5. Bubal
  6. Arnoya

Folklor[sunting | sunting sumber]

Miturut cariyos tradhisi lisan saking Galicia karakter mitologi ingkang wonten ing cekungan Minho Rio, kadasta feiticeiras (penyihir), para Xarcos ingkang wonten ing sumur ingkang papanipun ing sedaya DAS saha ulam-tiyang amfibi ingkang saged gesang wonten ing dharat saha ing toya.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Minho&oldid=834725"