Kaisar Wanli

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Wanli

Kaisar Wanli (Hanzi: 万历, 4 September 1563-18 Agustus 1620) yaiku kaisar ka-13 saka Dinasti Ming kang nguwasani dinasti Ming saka taun 1572 ngati tekan taun 1620, pamrentahane dadi kang paling dawa saka ka-16 kaisar ana ing Dinasti Ming.[1][2] Ana ing mangsa pamrentahane, Dinasti Ming ngalami penurunan kang drastis.[2] Dheweke lair karo jeneng Zhu Yijun (朱翊鈞), putra ka-3 Kaisar Longqing.[2][1] Zhu Yijun sebenere bocah kang cerdas wiwit cilik. Sawijining wektu dheweke ndelok bapake numpak jaran kuda kanthi banter.[2] Taun 1572, Longqing wafat lan Zhu Yijun kang jaman semono umure nembe 9 taun munggah ana ing tahata nggantekake, rezime dijenengi Wanli.[1] Sepuluh taun pisanan mangsa pamrentahane, dheweke dibantu dening ibu suri, ibune, lan negarawan, Zhang Juzheng kang uga dadi guru kang mbimbing dheweke wiwit cilik.[1] Zhang diangkat dadi kanselir agung.[1] Minangka administrator kang kompeten, Zhang nglakokake reformasi ana ing babagan kaya mereformasi ekonomi lan pertanian lan uga sistem ujian kerajaan.[2] Perkara iki ndadekake stabilitas sosial kanggo Tiongkok.[2] Zhang mati naika taun 1582.[1] Sawise Zhang mati, Wanli ngrasa bebas saka pangawasan Zhang lan saka hasutan para pejabat lan kasim kang ora seneng marang Zhang dheweke mbatalake program-program kang wis dirancang dening Zhang.[1] Dinasti Ming kang nembe wae bangkit banjur ngalami menah kemunduran.[1] Wanli kanthi alon wiwit terjerumus ana ing kebejatan moral lan pemborosan banda negara.[1] Ana ing istana mburi dheweke duwe atusan wong wedok kang siap dipanggil kapan wae, dheweke uga seneng ngombe lan sawise mabuk dheweke bisa mateni sapa wae kang nyinggung awake.[1]


Didhisiki déning:
Kaisar Longqing
Kaisar Tiongkok
(Dinasti Ming)
1572-1620
Diganti déning:
Kaisar Taichang

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (id)Kaisar-Wanli
  2. ^ a b c d e f (id)www.tionghoa.com
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Wanli&oldid=833005"