Jonathan Edwards

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jonathan Edwards

Jonathan Edwards
Lair

5 Oktober 1703

[1]
East Windsor, Connecticut
Tilar donya Maret 22, 1758 (aged 54)[1]
Princeton, New Jersey
Pagawéyan Pastor, teolog, dan misionaris
Garwa Sarah Pierpont[2]

Jonathan Edwards (5 Oktober 1703 - 22 Maret 1758) inggih punika satunggaling teolog asal Amerika Serikat ingkang kagungan pangaruh ageng wonten ing prastawa Revival wonten ing Amerika.[3] Edwards inggih punika satungaling pendèta Kongregasionalis ingkang kathah mbela ajaran Calvinis.[4]

Riwayat[sunting | sunting sumber]

Jonathan Edwards miyos taun 1703, wonten ingWindson Timur, Connecticut, Amerika Serikat[3] Bapakipun, Timothy Edwards (1668-1759) inggih punika satunggaling pendèta wonten ing East Windsor, Connecticut (sakmenika South Windsor) lan ibunipun, Ester Stoddard, minangka putri saking Pdt. Salomo Stoddard, saking wewengkon Northampton, Massachusetts.[5] Jonathan ingkang minangka putra ingkang angka 5 saking 11 sadhèrèk kaleresan minangka ingkang kakung piyambak. Piyambakipun dipungladhi dèning bapakipun lan sadhèrèkipun, ingkang sedayanipun pikantuk pendidikan kanthi saè sanget.

Edwards sinau Latin wiwit yuswanipun nembe 6 taun.[6] Nalika yuswanipun ngancik angka 13 taun, piyambakipun sampun fasih migunakaken basa Yunani lan Yahudi.[6]

Piyambakipun mlebet Yale College taun 1716, nalika yuswanipun taksih sangandhaping 13 taun. Wonten ing taun candhakipun, piyambakipun tepang kaliyan Essay Concerning Human Understanding dening John Locke, ingkang kathah sanget maringi pangaruh. Edwards remen sanget kaliyan sejarah alam, lan nalika yuswanipun ngancik angka 17, piyambakipun nyerat sawijining esai ingkang ngemu babagan kebiasaan saking "laba-laba terbang".[7] Ugi nalika saderengipun lulus, ing wulan September 1720, minangka pamaos sesorah "perpisahan" saking kelasipun, piyambakipun katingal kagungan filosofi ingkang sampun karantam kanthi sae. Piyambakipun nelasaken 2 taun sinau babagan teologi sasampunipun lulus saking New Haven.

Nalika yuswanipun 17 taun, piyambakipun sampun dados tutor wonten ing Yale University.[6]. Lan wonten ing ing yuswa 24 taun, piyambakipun dados pendeta wonten ing gereja kongregasional.[6]

Ajaran[sunting | sunting sumber]

Edwards inggih punika minangka pambela ajaran Calvinis lumantar khotbah-khotbah ingkang dipunandharaken.[4][3] Tanpa dipunsadari, bab punika ngakibataken jemaatipun ndherek bangkit.[4][3] Prastawa punika dipunkenal kanthi nama The Great Awakening (Kebangunan Rohani Ageng), ingkang samsaya wiyar wonten ing sadaya gereja wonten ing Amerika Utara.[4][3]

Edwards pikantuk pamanggih babagan "kehendak bebas" ingkang winates sanget, kanthi pangertosan manungsa bebas tumindak miturut kepenginanipun piyambak.[3]

Pada tahun 1734, Edwards mewartakan pesan Calvinis tentang kebenaran atas dasar iman dengan gencar.[3] Akibatnya, dalam waktu setahun hampir seluruh penduduk dewasa di Massachusetts, Northampton menjadi Kristen.[6]

wonten ing taun candhakipun, piyambakipun tindhak dhateng Stockbridge minangka penginjil kangge tiyang Indian.[3] Wonten ing taun 1757 piyambakipun pikantuk undangan dados rektor New Jersey College (sakmenika Princenton University) ingkang dipuntampi.[3] Boten dangu sasampunipun punika Edwards seda amargi cacar taun 1758, akibat suntikan anti cacar ingkang dipuntampi nalika wabah penyakit punika nyerang wewengkonipun.[6][3]

Edwards minangka pembela lan minangka pengkritik kebangunan rohani wonten ing jamanipun.[3] Bab punika katingal saking khotbahipun ingkang misuwur, Sinners in The Hand of an Angry God (Tiyang-tiyang berdosa wonten ing Tangan Allah ingkang Murka), ingkang nengenaken kanthi khusus babagan murka Allah, saengga nyebabaken kebangunan rohani.[3] Piyambakipun dipunkenal minangka pejuang ingkang mboten purun nyerah kaliyan Arminianisme, amargi tetep sregep ngandharaken ajaran Calvinis.[3]

Edwards nate dipunsebut filsuf Amerika paling ageng amargi karya Freedom of Willipun.[3] Piyambakipun ugi minangka bapak teologi New England.[3] Ajaran teologiipun kalajengaken dening putranipun Jonathan Edwards Junior (1745-1801), ingkang ngasilaken Teologi New Heaven saking Charles Finney.[3]

Karya[sunting | sunting sumber]

Sedaya korpus saking karya-karya Edwards kalebet karya ingkang boten dipunpublikasikaken saderengipun, sakmenika kasamekta kanthi online wonten ing website The Jonathan Edwards Center at Yale University.[8] Karya proyek Jonathan Edwards ing Yale sampun ngasilaken edisi ilmiah saking Edwards adhedhasar transkripsi seger saking manuskripipun wiwit taun 1950-an.

Kathah saking karya-karya Edwards sampun kacetak ulang kanthi teratur. saperangan karya agengipun kacantum wonten ing ngandhap punika:

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Biography at the Edwards Center at Yale University". Yale University. http://edwards.yale.edu/research/about-edwards/biography. Retrieved 2009-09-13.
  2. ^ George Marsden, Jonathan Edwards: A Life (New Haven, Conn.: Yale University Press, 2003), pg. 93-95, 105-112, 242-249, 607.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Tony Lane. Runtut Pijar: Sejarah Pemikiran Kristiani. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 2007. Hlm. 158-160.
  4. ^ a b c d Thomas van den End. Harta Dalam Bejana. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 2009. Hlm. 346-349.
  5. ^ Marsden, Jonathan Edwards: A Life ISBN 0-300-10596-7, 978-0-300-10596-4
  6. ^ a b c d e f (id) Michael Collins & Matthew A. Price. Millenium The Story of Christianity: Menelusuri Jejak Kristianitas. Yogyakarta: Kanisius, 2006. Hlm. 168-169.
  7. ^ Marsden, Jonathan Edwards: A Life hlm. 66
  8. ^ "The Jonathan Edwards Center at Yale University". http://edwards.yale.edu/research/browse. Retrieved 2013-02-22.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jonathan_Edwards&oldid=837018"