Hoplites

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ilustrasi hoplites yang digambarkan sedang membawa perisai aspis (atau hoplon).

Hoplites inggih punika prajurit-penduduk ing negara kota-negara kota Yunani Kuno. Hoplites gadahi mupangat utaminipun dados penombak lan bèrtèmpur ing formasi phalanx. Tèmbung "hoplite" (basa Yunani: ὁπλίτης hoplitēs; plural: ὁπλίται hoplitai) asalipun saking "hoplon" (ὅπλον, plural hopla ὅπλα), sèjenis pèrisai ingkang dipunginaakèn dèning para prajurit Yunani Kino,[1] menawi tembung "hopla" sagèd ugi gadahi makna senjata ingkang dipunbèta utawi bahkan keseluruhan perlèngkapan tempur. Ing pangrembagan saklajèngipun, istilah Hoplites mrujuk ing infantri ingkang rasukan pèrang, kaucal saking persenjataan utawi ètnisipun.

Tiyang hoplites inggih punika warga negara merdeka. Negara mboten nyepaaken kajengkepan militer pramila menika biasanipun kedhah damel utawi sade utawi madosi rasukan zirah lan senjatanipun piyambakipun. Ing pinten-pinten negara-kota, para warganipun nampi pelatihan dasar militer lan betugas ing pasukan tempur ngantos periode katamtu. Menika dipunharepken kangge derek serta ing kampanye militer menika dipunbetahaken. Penduduk Lakedaimon (Sparta) misuhur amargi pelatihan tempur menika ingkang ndawa lan kehebatan militer menika. Sawetara ing Athena, tiyangnipun dipunbebasaken saking kewajiban militer menawi sampun yuswa 60 taun. Saksampune penaklukan Makedonia ing abad ke-4 SM, hoplites alon-alon dipuntinggalaken lan dipungantos dening phalangites. Katah tokoh, seniman, penyair, dan filsuf ingkang misuhur sampun dados bertempur dados hoplites.[2][3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Diodoros Sikolos, 15.44.3 "hoi [men] proteron apo tôn aspidôn hoplitai kaloumenoi tote [de] apo tês peltês peltastai metônomasthêsan"
  2. ^ Sokrates dados hoplites: Plato, Symposium 219e-221b.
  3. ^ Epikuros dados hoplites: Diogenes Laertius, Lives of Eminent Philosophers, Book X.


Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Hoplites ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hoplites&oldid=835665"