Hedy Lamarr

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hedy Lamarr

Hedy Lamarr di film Algiers, (1938)
Lair Hedwig Eva Maria Kiesler
09 November 1913
Vienna, Austria-Hongaria
Pati 19 Januari 2000 (umur 86)
Casselberry, Florida, A.S.
Pakaryan Aktris, penemu
Taun aktif 1930–1958
Garwa Fritz Mandl
(m.1933–1937; bercerai)
Gene Markey
(m.1939–1941; bercerai)
John Loder
(m.1943–1947; bercerai)
Teddy Stauffer
(m.1951–1952; bercerai)
W. Howard Lee
(m.1953–1960; bercerai)
Lewis J. Boies
(m.1963–1965; bercerai)

Hedy Lamarr (play /ˈhɛdi/; 9 November 1913 – 19 Januari 2000) inggih punika tiyang aktris lan matematikawan Austria-Amerika ingkang misuhur amargi kecantikanipun lan dados bintang kontrak agéng ing "Zaman Keemasan" MGM.

Hedy Lamarr with Paul Henreid in The Conspirators (1944)
Publicity photo, c. 1930s

[1] Max Reinhardt, rekan mérdamél ing Berlin, nyébatakén Lamarr "wanita tercantik ing Eropa" amargi "tampilanipun ingkang sangét eksotis lan gelap," sebuah sentimen ingkang lajéng dipunsébat-sébat déning para penonton lan pengkritiknya.[2][3][4] Piyambakipun wiwit misuhur ing mbintangi Ecstasy karya Gustav Machatý, sebuah film ingkang nampilakén cuplikan tokoh ingkang dipunperankén ing wékdal ngélampahi orgasme ing salah satunggaling adégan lan telanjang bulat ing adegan sanes. Kalihipun adégan kasbéut mbotén lazim ing masa pemikiran konservatif ingkang merupakan masa puncak karieripun. bakat ing bidang matematika, Lamarr sami kaliyan komponis George Antheil manggihakén sebuah teknik komunikasi spektrum sebar lan perpindahan frekuensi kawiwitan ingkang dipunbétahakèn kanggè ngélampahi komunikasi nirkabel ngantos zaman pra-komputer ngantos sakpunika .[5][6]

Penemuan spektrum sebar nggantos frekuensi[sunting | sunting sumber]

Hedy Lamarr en 1934
Hedy Lamarr en 1938 dans Casbah
Hedy Lamarr en 1942

Komponis avant garde George Antheil, putra imigran Jerman punika tetangga Lamarr, sampun bereksperimen kaliyan pengendalian instumen musik secara otomatis, kalebet musikipun kangge Ballet Mécanique, ingkang wiwitan dipunserat kangge film abstrak karya Fernand Léger taun 1924. Musik otomatis karyanipun aruoa pinten-pinten pianola ingkang dipunmainaken secara sami-sami.

Lamarr nepangaken idenipun ing Antheil lan sami-sami ngirimaken ide sistem komunikasi rahasia kasebut ing wulan Juni 1941. Tanggal 11 Agustus 1942, US Patent 2,292,387 dipunparingake dateng Antheil lan "Hedy Kiesler Markey," asma nikah Lamarr ing wekdal punika. Versi wiwit nggantos frekuensi punika yaiku pemanfaatan rol piano kangge nggatos-nggantos ing 88 frekuensi lan nggadahi ancas torpedo ingkang dipunpandu radio sulit terdeteksi musuh. Menika mpresentasiaken teknik punika ing ngajeng Angkatan Laut A.S., ide punika dipuntolak lan mboten diadopsi.[7]

Ide punika enggal dipunterapaken ing Amerika Serikat ing taun 1962 oleh kapal-kapal militer A.S. saat mblokir Kuba saksampune patenipun kedaluwarsa. Amargi menawi pengembanganipun kahambat , paten punika enggal dipunmangertosi publik ing taun 1997 menawi Electronic Frontier Foundation maringi penghargaan dateng Lamarr atas kontribusinipun.[6] Dipunlaporaken menawi ing taun 1998, pengembang teknologi nirkabel asal Ottawa, Wi-LAN, Inc. "tumbas 49 persen klaim paten punika saking Lamarr kaliyan nilai saham ingkang mboten dipunsebataken" (Eliza Schmidkunz, Inside GNSS),[8] ananging paten ingkang kedaluwarsa sejatosipun dipunanggep mboten nggadahi nilai. Antheil seda ing taun 1959.

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Daftar pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Barton, Ruth. Hedy Lamarr: The Most Beautiful Woman in Film. Lexington: University of Kentucky Press, 2010. ISBN 978-0-8131-2604-3.
  • Rhodes, Richard. Hedy's Folly: The Life and Breakthrough Inventions of Hedy Lamarr, the Most Beautiful Woman in the World. Doubleday, 2011. ISBN 0-385-53438-8.

Ndelengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hedy_Lamarr&oldid=836743"