Gapura

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Gapura utawi Gopuram utawi Gopura, inggih menika menara ingkang dipundamel kangge monumèn, limrahipun gapura wonten ing lawang mlebet nalika badhé mlebet wonten ing komplek candhi, mliginipun ing wewengkon India Kidul.[1] Wujudipun ingkang misuwur lan spesial wonten ing bangsa Koils, jinis Candhi Hindu, lan arsitektur gaya suku bangsa Dravida ingkang wonten ing negari India.[1] Wonten ing pucuk inggilipun wonten kalasam utawi watu ingkang memper kaliyan tela (umbi).[2] Gapura aslinipun saking struktur bangunan tiyang Tamil nalika rajanipun Pallavas.[3]

Gapura ugi saged sinebat pintu gerbang dhateng satunggalipun wewengkon tartamtu.[2] Gapura asring dipuntingali ing pura lan panggenan suci agami Hindu, amargi gapura kalebet unsur ingkang wigatos wonten ing arsitektur agami Hindu.[2] Wonten ing babagan arsitektur, gapura asring ugi sinebat kanthi tetembungan entance.[2] Ananging Entance boten saged dipunsebat gapura. Simbol ingkang dipunkajeng wonten mriki saged ugi dipuntegesi satunggaling wewengkon utawi area.[2] Miturut hirarki, gapura saged dipunsebat minangka ikon amargi gapura menika asring dados komponen ingkang wiwitan ingkang saged dipuntingali nalika kita badhe mlebet satunggalipun wewengkon tartamtu.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en)[Francis D.K., Ching et al. 2007. A Global History of Architecture. New York:John Wiley and Sons]
  2. ^ a b c d e f (en)[Francis D.K. & Ching. 1995. A Visual Dictionary of Architecture. New York:John Wiley and Sons]
  3. ^ (en)[Mitchell, George . 1988. The Hindu Temple. Chicago:University of Chicago Press]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gapura&oldid=867704"