Gandhèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gandhèn

Gandhèn utawa sakjroning ing tlatah Jawa kasebut Palu, Martil,Méntik yaiku piranti kang digunakaké kanggo nutuk barang liyané. Gandhèn umumé digunakake kanggo maku, ndandani barang,penempaan wesi lan ngajurake barang liyané.Gandhèn dirancang kanggo mumpangat karan macém-macém bentuké. Bentuk umumé gandèn kasusun saka gagang gandhèn lan sirah gandèn.Gandhèn ing bagéan kang abot yaiku bagian sirah gandèn.Bentuk kang ndasari gandhèn supaya gampang digunakake, sakjroning keperluan ing sakjroning wong uri,gandhèn wujudè ana kang gandhèn mekanis kang mumpanganté kango kaperluan kang luwih gédè. gandhèn yaiku piranti kang paling tua. gandhèn saka watu ditemukaké lan digunakake ing tahun 2.600.000 Sakdurungé Masehi.[1][2] Gandhèn yaiku piranti kang dasar kang mumpangaté akeh kanggo mergawé.Sakjroning analogi, gandhèn uga digunakake kanggo piranti kang dirancang lan digawé nutuk utawa ngandhèn.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Mumpangaté gandhèn sakjroning piranti digunaké ing tahun 2.400.000 SM ing macéem-macém bentuké watu kang digunakake kanggo ngancuraké kayu lan balung (tulang) gandhèn watu digawé kanggo ngiket (naleni)karo gagang kang digawe saka kulit utawa atot kéwan. gandhèn kuwi digunakaké sakjroning tahun 30.000 sakdurung Masehi ing jaman Paleolitik watu. Ing catétan Arkeologi iki ndhuweni pengarah menawa gandhèn iku piranti manungsakang paling tua.


Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Semaw, S., M. J. Rogers, J. Quade, P. R. Renne, R. F. Butler, M. Domínguez-Rodrigo, D. Stout, W. S. Hart, T. Pickering, and S. W. Simpson. 2003. 2.6-Million-year-old stone tools and associated bones from OGS-6 and OGS-7, Gona, Afar, Ethiopia. Journal of Human Evolution 45:169-177.
  2. ^ 2.5-million-year-old stone tools from Gona, Ethiopia S. Semaw*, P. Renne†, J. W. K. Harris*, C. S. Feibel*, R. L. Bernor‡, N. Fesseha‡ & K. Mowbray* Nature 385, 333-336 (23 January 1997) | doi:10.1038/385333a0; Accepted 25 November 1996

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gandhèn&oldid=829292"