Foton

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Foton kang dipancarake ing berkas koheren laser

Foton yaiku partikel elementer ana ing fenomena elektromagnetik.[1] Biasane foton dianggep sing ngawa radiasi elektromagnetik, kaya cahya, gelombang radio, lan Sinar-X.[1] Foton beda karo partikel elementer liyane kaya elektron lan quark, merga foton ora duwe bobot lan ana ing ruang vakum foton bisa obah karo kecepatan cahya, c.[1] Foton duwe sifat gelombang lan partikel ("dualisme gelombang-partikel").[1] Ana ing ilmu fisika, Foton (saka basa Yunani φως, ykang tegese cahaya) yaiku kuantum saka medan elektromagnetik lan salah siji partikel dasar kang disinauni ing elektrodinamika kuantum (QED, Inggris: Quantum Electrodynamics) bagian paling tua saka Model Standar fisika partikel.[1] Awujud gelombang, siji foton tunggal nyebar ana ing kabeh ruang lan nuduhake fenomena gelombang kaya pembiasan lensa lan interferensi destruktif nalika gelombang dipantulake lan musnahake siji karo sijine[1]Dadi partikel, foton mung bisa interaksi karo materi mindahke energi sakjumlah:

E = \frac{hc}{\lambda},

tegese yaiku h yaiku konstanta Planck, c yaiku laju cahaya, lan \lambda yaiku dawa gelombange.[2][3] Sakliyane energi partikel foton uga nggawa momentum lan duwe polarisasi.[2] Foton matuhi hukum mekanika kuantum, kang tegese yaiku besaran-besaran saka foton sering ora bisa diukur kanthi pas.[2] Biasane besaran-besaran sak foton dijabarake dadi probabilitas ngukur polarisasi, posisi, utawa momentum.[2] Tuladhane yaiku foton kang bisa ngeksitasi salah siji molekul, sering ora bisa ngramalake sakdurunge, molekul endi kang arep kena reksitasi.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f Lewis, GN (1926). "The conservation of photons". Nature 118: 874–875.
  2. ^ a b c d e Isaac Asimov (1966). The Neutrino, Ghost Particle of the Atom. Doubleday.
  3. ^ Isaac Asimov (1968). The Universe From Flat Earth To Quasar. Avon Books.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Foton&oldid=830561"