Excavata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Excavata
Giardia lamblia, diplomonad parasit
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukarya
krajan: Excavata
(Cavalier-Smith) Simpson, 2003
Filum

Metamonada
Loukozoa
Euglenozoa
Percolozoa

Excavata ik kumpulan utama saka eukariota[1] mawa sèl tunggal[2]. Kategori filogenetik Excavata dumadi saka manéka bentuk sing urip bébas utawa simbiosis lan kalebu sawetara parasit manungsa sing wigati.


Panglompokan[sunting | sunting sumber]

Excavata diklasifikasi dadi patang klompok utama ing tataran filum utawa superfilum. Iki dituduhaké déning tabel ing ngisor iki.

Superfilum Filum Genera Representatif Dhèskripsi
Discoba Euglenozoa conto Euglena, Trypanosoma Akèh parasit wigati siji klompok sing mawa plastida (kloroplas).
Percolozoa (Heterolobosea) conto Naegleria, Acrasis Akèh sing ganti-ganti bentuk saka bentuk mawa flagel lan amoeboid (mèmper amoeba).
Loukozoa (Jakobida) conto Jakoba, Reclinomonas Hidup bebas, kadhangkala mawa flagel lorikat. sawetara anggotané amitokondriata.
Metamonada Preaxostyla conto Oxymonads, Trimastix Flagelata amitokontriata, ana sing urip bébas (Trimastix) utawa urip ing usus mburi srangga
Fornicata conto Giardia, Carpediemonas Amitokondriata, kèh-akèhé simbiosis lan parasit kéwan.
Parabasalia conto Trichomonas Flagelata amitokontriata, biasané komensal ing usus srangga. Sawetara panyebab penyakit manungsa.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Excavata&oldid=834407"