Ebisu (mitologi)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Patung Ebisu ing kutha Kessennuma, Prefektur Miyagi

Ebisu (えびす, 戎, utawi 恵比須?) inggih menika salah satunggaling Kami wonten ing kapitadosan tiyang Jepang. Tegesing tembung "Ebisu" utawi "Emishi" menika tiyang ingkang dugi saking segara, tiyang ingkang kesah tebih, utawi tiyang ingkang dugi saking papan ingkang tebih. Nama Ebisu menika kaserat mawi aksara kanji 夷, 胡, 蛭子, 恵比須, utawi 恵美須. Wonten ing rakyat Jepang, Ebisu kondhang kanthi sebatan Ebessan (えべっさん?), ugi kawéntar minangka dewa keberuntungan kagem para pedagang, pengusaha, lan nelayan [1].

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Wonten ing jaman samenika, Ebisu dipunpitadosi minangka salah satunggali saking Pitung Dewa Kabegjan (Tujuh Dewa Keberuntungan) [2]. Ananging sejatosipun, kapitadosan kasebut nembé dipunwiwiti saking pungkasan zaman Heian. Asal-usul Ebisu menika ewet sanget, paling boten wonten tigang andharan babagan indentitas lan asal usulipun Ebisu. [3]

  • Ebisu menika lare Izanami lan Izanagi ingkang anama Hiruko no mikoto (蛭子命?). Piyambakipun wiyos kanthi suku kalih ingkang cacat saengga sisah anggenipun mlampah. Hiruko minggah ing prahu lajeng dipunkenteraken dhateng segara dening tiyang sepuhipun. Arus segara lajeng mbeta prahu dumugi ing Nishinomiya. Bibas sampun dewasa, Hiruko dados dewa kabegjan kagem para nelayan lan pedagang. Samenika dipunmulyakaken minangka Ebisu ing Kuil Nishinomiya, Prefektur Hyogo.
  • Ebisu menika Sukunahikona kanthi awak ingkang alit, kirang langkung namung sedriji. Sareng kalihan Ōkuninushi (Daikoku-san), Sukunahikona ngubengi Jepang kanggé mbikak lahan lan pamukiman énggal. Kejawi menika, piyambakipun pinter manggihaken sumber toya panas kanggé dipundamel padusan toya panas (pemandian air panas). Wonten ing kuil-kuil Ebisu, Sukunahikona lan Ōkuninushi tansah dipunmulyakaken kanthi jejeran.
  • Ebisu menika laré saking Ōkuninushi ingkang kagungan nama Kotoshironushi (事代主神 Kotoshironushikami?). Piyambakipun gadhah tugas minangka juru wicara para Kami.

Perayaan Ebisu[sunting | sunting sumber]

Kuil-kuil Ebisu ing wilayah Jepang ngawontenaken perayaan taunan saben tanggal 10 Januari ingkang dipunwastani Tōka Ebisu (十日戎? Ebisu tanggal 10). Perayaan kasebut kalampahan 3 dinten, kawiwitan kalihan Yoi Ebisu (宵戎? malam Ebisu) nalika tanggal 9 Januari lajeng kapungkasan nalika tanggal 11 Januari ingkang dipunwastani Nokori Fuku (残り福? kabegjan ingkang tasih wonten)[4]. Kuil-kuil Ebisu nyade barang-barang minangka lambang kabegjan kadosta Kazari Kumade lan Fukuzasa supados dipunpundhut dening tiyang ingkang gadhah kekajengan tansah begja ing bisnisipun. Dene, Kazari Kumade lan Fukuzasa ingkang sampun dipunpajang nalika setaun ing griya utawi papan usaha kedah dipunbeta dhateng kuil Ebisu supados dipunkonduraken.

Kuil Ebisu ingkang utami[sunting | sunting sumber]

Kelompok Hiruko no mikoto[sunting | sunting sumber]

Kelompok Kotoshironushi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ebisu_(mitologi)&oldid=836446"