Determinisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Determinisme.
Many philosophical theories of determinism frame themselves with the idea that reality follows a sort of predetermined path

Dètérminismé asalipun saking bahasa Latin determinare ingkang tégésipun nentuaken utawi nétépakén batas utawi batesi.[1] secara umumipun , gadahi pémanggih sanès ménawi kahanan gésang lan tingkah manungsa dipuntémtuakén dèning faktor-faktor fisik gèografis, biologis, psikologis, sosiologis, èkonomis saha agami ingkang sami .[2] determinasi ugi nyépéng ménika solah bawa etis manungsa dipuntémtuakén dening lingkungan, adat istiadat, tradisi, norma saha aji etis bebrayan. [2] istilah punika dipunlebetaken dados istilah filsafat dening William Hamilton ingkang nerepaken ing Thomas Hobbes.[1] nganut wiwt pemikiran determinisme inggih punika demokritos ingkang pinercaya sebapipun dados pangertosa kangge sedaya kedadosa. Paham ingkang nganggep saben kedadosan utawi tondakan, menawinipun ingkang gayuh jasmani utawi rohani, menika konsekuensi. [3] determinisme inggih punika de.ter.min.is.me [n] paham ingkang nganggep saben kedadosan utawa tindakan, ingkang nyangkut jasmani lan rohani. [4] determinisme inggih punika détérminisme/ n paham ingkang nganggep saben kedadosan utawa tindakan, ingkang nyangkut jasmani lan rohani. [5]

Adequate determinism focuses on the fact that, even without a full understanding of microscopic physics, we can predict the distribution of 1000 coin tosses

Teori Determinisme[sunting | sunting sumber]

Teori monocausal ing kang nganggep ing faktor tunggal ingkang nyebapaken pangnguwahan. Frederic Le Play (1806-1882) ginaaken perspektif kangge nganalisis faktor adat saha nilai-nilai budaya tradisional ing salebeting proses damel tertib sosial. Kahananipun keluarga miturut Le Play dipunpengaruhi dening lingkungan saha merdamel, ingkang pukasaning dipunpengaruhi kaliyan pola relasi keluarga. Pola relasi punika ngaruhi tukule perkawis saha faktor-faktor sasial. Le Play ningali bebraya Asia Tengah ingkang wonten ing padang suket, saklajengipun ngelahiraken pola merdamel dados pengembara, saha bangun pola keluarga ingkang nepati rama dados kuasa hukum. Ledakan penduduk nyebapaken sedaya terdislolasi, lajeng madosi ladang ingkang eggal. Ing perubahan ladang enggal, sedaya mangertosi lingkungan ingkang geografis ingkang benten ing darat pinggir Samudra Atlantik. Saklajengipun sedaya tepang kaliyan ingkang dados nelayan. Sedaya punika boten malih ginaaken odel keluarga ageng, anangong ngubah dados keluarga alit. Individualisme dados kapribaden punika, lan tukul saingan ingkang ngelahirake kasadaran ingkang wigati hubungan kontrakstual. Masyarakat saking Asia Tengah kasebut dados ing antawis daratan Afriks saha ]]Ameriks Tengah]] ingkang saklajengipun maksa dados pemburu amargi lingkungan ingkang dipunmangertosi inggig punika awon belantara. Budaya lan hukum rimba saklajengipun dados sebap struktur kluarga ingkang boten stabil. Punika ingkang kiat dados pamimpim saha dektikaken punapa ingkang kedhah dipunlampahi dening bebraya. Teori determinisme geogrefis Le Play, ing samping nunjuaken determinisme faktor struktural ugi dipunwarnani spirit etnosentrisme ingkang kiat. Punika gadahi pemanggih menawi manungsa kulon punika gadahi kaunggulan piyambak dipunbandingaken ras-ras sanesipun. Gadahi keyakinan kaliyan faktor lingkuangan alam sanget kiat pramila ngabaikna manungsa ingkag saged jinaake alam punika. Tasih gegayutan kaliyan konteks punika, veeger ningkataken amergi pandangan determinisme geografis namung guna menawi manungsa punika sampun dipunparingati manungsa punika dipunbatasi kaliyan kahanan, anaging ing salebeting gerak manungsa ingkang kawates [6]

A table showing the different positions related to free will and determinism
In Conway's Game of Life, the interaction of just four simple rules creates patterns that seem somehow "alive".

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Lorens Bagus. 2000. Kamus Filsafat. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama.
  2. ^ a b A. Mangunhardjana. 1997. Isme-isme dalam Etika dari A sampai Z. Jogjakarta: Kanisius. Hal.203-206.
  3. ^ (id)Arti Determinisme(dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012)
  4. ^ (id)Pengertian Determinisme (dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012)
  5. ^ (id)Definisi Determinisme (dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012)
  6. ^ (id)Deteminisme Geografis(dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Determinisme&oldid=835004"