Chicago, Illinois

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Foto udhara saka pusat kutha Chicago
Kanggo Chicago minangka grup musik, pirsani: Chicago (grup musik).

Chicago iku kutha paling gedhé ing negara bagéyan Amérika Sarékat Illinois, didegaké tanggal 12 Agustus 1833. Misuwur kanggo peternakan lan area indhustriné sing kasebar, pelabuhané sing strategis ing Tlaga Gedhé, posisiné minangka pusat jaringan KA paling wigati ing AS bagéyan lor, lan semangaté sing ora mati-mati sakwéné Kobongan Gedhé 1871. Uga ditepungi kanthi sastrawan misuwur kayadéné Saul Bellow, Gwendolyn Brooks, Carl Sandburg, lan Theodore Dreiser, sarta arsitèktur kelas donyané sing diasilaké para master kayadéné Frank Lloyd Wright.

Ukuran Chicago saiki -± 762 mil2 (1.973 km2)- ngrembaka saka pos perdagangan ing kéné déning John Kinzie taun 1796.

Gedhung sundhul langit sing dikuwataké déning baja asal saka Chicago. Gedhung Asuransi Omah Chicago rampung diwangun (1885) lan 9 taun sabanjuré, 21 gedhung diwangun kanthi dhuwur ±12-16 tingkat. Tuwuh dadi kutha misuwur abad 19 amarga panggonan lan posisi wigatiné minangka pusat transportasi, Chicago ditunjuk nyelenggarakaké Ekspo Kolumbia Donya 1893, ngalahaké NYC lan Washington DC.

Sakwéné mangsa pelarangan 1920an, Chicago misuwur amarga para boss organisasi kajahatané kayadéné Al Capone sing ngendhalèkaké bisnis lan sok-sok pulitik. Merangi mafia ateges siap ngadhepi tindak kekerasan, lan pendhudhuké nyeksèkaké kanthi waspada nalika kakejian ningkat, lan puncaké ing manéka prastawa kayata Pembantaian Dina Valentine 1929. Wektu iku, kutha iki nglakoni urip kanthi musik lan werna, ndhelik ing kedai MiRas papan wanita dansa lan dhuwit mili kaya banyu.

Chicago arupa pangkalan sebagéyan klompok téater ing Amérika, klebu Kutha Kaloro lan Institut Seni Chicago.

Walikuthané akèh sing narik kawigatèn nasional kayata Richard J. Daley sing nguwasani pulitik ing Chicago pirang-pirang dekade nganti patiné taun 1976, nuli putrané sing kuwasa ing dekade sabanjuré.

Diwasa iki arupa kutha ing Amérika sing dadi lokasi konvènsi, uga wis tuwuh dadi pusat jaringan KA paling wigati ing Illionis Central, Burlington Northern lan Atchison Topeka & Santa Fe. Kaloro sing disebut pungkasan iki nggabungaké operasionalé (1995) dadi sistem KA paling gedhé ing wilahan Kulon. Chicago-minangka jantung dalan KA nasional-iku pusaté. Kutha ing pinggir tlaga iki misuwur ing saindenging Amérika amarga omah, taman, lan pesisiré. Pendhudhuk Chicago gunggungé 2,8 yuta jiwa isih dianggep minangka masarakat paling ’liar’ lan kréatif ing Amérika.

Pemandhangan kutha[sunting | sunting sumber]

Chicago skyline 18 April 2009 saka Northerly Island katon saka wétan .
Chicago 9 Agustus 2010 saka John Hancock Center katon saka kidul.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  • Beckner,Chrisanne dan Soetrisno,Eddy.2001.Buku Pintar 100 Kota Besar Bersejarah di Dunia.Jakarta:Ladang Pustaka & Intimedia.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Chicago,_Illinois&oldid=829448"