Cacing Lemah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cacing lemah (Lumbricus terrestris)
Lumbricus terrestris, the Common European Earthworm
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Annelida
kelas: Clitellata
ordo: Haplotaxida
Suborder: Lumbricina
Families

  Acanthodrilidae
  Criodrilidae
  Eudrilidae
  Glossoscolecidae
  Lumbricidae
  Megascolecidae

Cacing lemah yaiku jeneng kang biasa digunakake kanggo kulawarga Oligochaeta, kang kelas lan subkelase gumantung saka penemuné ana ing filum Annelida.[1][2] Cacing lemah jenis Lumbricus bentuk awake pipih.[1] Jumlah segmen saka cacing lemah yaiku kurang luwih 90-195 lan klitelum kang papane ana ing segmen 27-32.[1] Biasane cacing jinis iki kalah saing karo jenis liyané.[1] Nanging yen kanggo ternak, ukuran cacing iki bisa luwih gedhe saka cacing liyane.[1] Cacing lemah jenis Pheretima segmennya bisa nganti 95-150 segmen.[1] Klitelume mapan ana ing 14-16.[1] Awake duwe bentuk gilik dawa lan silindris wernane abang merah keunguan.[1] Cacing kang kalebu jenis Pheretima yaiku kaya cacing abang, cacing koot lan cacing kalung.[1] Cacing lemah mujudake sawijining makhluk kang wis urip nganggo bantuan sistem pertahanan wiwit fase ndisik evolusi, merga saka kuwi cacing bisa ngadepi invasi mikroorganisme patogen ana ing lingkungane[1]. Paneliten kang wis ana sasuwene 50 taun nuduhake yen cacing lemah duwe kekebalan humoral lan selular mekanisme.[1] Saliyane kuwi uga wis ditemoke yen banyu selom cacing lemah duwe kandungan luwih saka 40 protein lan pameran aktivitas biologis kayata: cytolytic, proteolitik, antimikroba, hemolitik, hemagglutinating, tumorolytic, lan mitogenic.[1]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cacing_Lemah&oldid=837332"