Boksit

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bauxite with a US Cent
Bauxite with core of unweathered rock

Boksit utawa bauksit, iku wiji alumunium sing paling wigati. Dat iki dumadi akèh-akèhé saka bahan logam gibbsite Al(OH)3, boehmite γ-AlO(OH), lan alumunium dioksida hidroksida (diaspore) α-AlO(OH), bebarengan karo oksida wesi goethite lan hematite, lempung mineral kaolinite lan sethithik anatase TiO2. Dat iki dijenengaké saka jeneng désa Les Baux ing Prancis kidul, papan ditemokaké sepisanan dat iki ing taun 1821 déning geologis Pierre Berthier.

Pangasil boksit[sunting | sunting sumber]

Tabel ig ngisor iki negara diurut miturut akèhé cadhangan boksit.

(x1000 tonne, Numbers for 2008 estimated)
Negara Prodhuksi tambang Cadhangan Dhasar cadhangan
2007 2008
Flag of Guinea Guinea 18,000 18,000 7,400,000 8,600,000
Flag of Australia Australia 62,400 63,000 5,800,000 7,900,000
Flag of Viètnam Vietnam 30 30 2,100,000 5,400,000
Flag of Jamaika Jamaica 14,600 15,000 2,000,000 2,500,000
Flag of Brasil Brasil 24,800 25,000 1,900,000 2,500,000
Flag of Guyana Guyana 1,600 1,600 700,000 900,000
Flag of India India 19,200 20,000 770,000 1,400,000
Flag of the People's Republic of China Cina 30,000 32,000 700,000 2,300,000
Flag of Yunani Greece 2,220 2,200 600,000 650,000
Flag of Suriname Suriname 4,900 4,500 580,000 600,000
Flag of Kazakhstan Kazakhstan 4,800 4,800 360,000 450,000
Flag of Venezuela Venezuela 5,900 5,900 320,000 350,000
Flag of Russia Rusia 6,400 6,400 200,000 250,000
Flag of the United States Amérika Sarékat NA NA 20,000 40,000
Negara liya 7,150 6,800 3,200,000 3,800,000
Total donya (diganepna) 202,000 205,000 27,000,000 38,000,000

Sumber: U.S. Geological Survey, Mineral Commodity Summaries, January 2009 Cithakan:Industry country lists

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Bardossy, G. (1982): Karst Bauxites. Bauxite deposits on carbonate rocks. Elsevier Sci. Publ. 441 p.
  • Bardossy, G. and Aleva, G.J.J. (1990): Lateritic Bauxites. Developments in Economic Geology 27, Elsevier Sci. Publ. 624 p. ISBN 0-444-988

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Boksit ing Wikimedia Commons.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Boksit&oldid=822246"