Bèntèng Rotterdam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fort Rotterdam ing Makassar, Sulawesi Kidul.
Fort Rotterdam (Makassar).
Fort Rotterdam.
Fort Rotterdam.

Bèntèng Rotterdam utawa Fort Rotterdam utawa Bèntèng Ujung Pandang iku sawijining bèntèng paninggalan Karajan Gowa-Tallo. Dunungé bèntèng iki ana ing pinggir pesisir sisih kulong kutha Makassar, Sulawesi Kidul.

Bèntèng iki dibangun taun 1545 déning Raja Gowa ka-9 sing asmané I manrigau Daeng Bonto Karaeng Lakiung Tumapa'risi' kallonna. Wiwitané bèntèng iki digawé saka bahan dhasar lempung, nanging ing mangsa pamaréntahan Raja Gowa ka-14 Sultan Alauddin konstruksi bèntèng iki diganti dadi watu padas asal saka Pagunungan Karst ing dhaérah Maros. Bèntèng Ujung Pandang iki awangun kaya penyu. Saka wanguné jelas banget filosofi Karajan Gowa, penyu bisa urip ing dharatan lan segara. Ing sajabané komplèks Bèntèng Ujung Pandang saiki ana Museum La Galigo sing isi akèh referènsi ngenani sajarah Makassar (Gowa-Tallo) lan dhaerah-dhaerah liyane sing ana ing Sulawesi Kidul. Sebageyan gedhe gedhung bèntèng iki isih utuh lan dadi salah siji objèk wisata ing Kutha Makassar.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]