Alkuin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alkuin saking York

Rabanus Maurus (kiwa), dipundhukung déning Alcuin (tengah), mbetakaken karyanipun ing Otgar of Mainz
Lair watawis taun 735
York, Northumbria
Pati 19 Mei 804 (yuswa watawis 70)
Pakaryan biarawan, cendhekiawan
Agama Katulik Roma
Alkuin
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Gréja Ortodoks Wétan

Santo Alkuin (Basa Latin: Alcuinus) utawi Ealhwine, kagungan nami undangan Albinus utawi Flaccus punika satunggiling pandhidhik, pangotbah, penyair lan guru saking York, Northumbria.[1] Panjenenganipun dipunlairaken watawis taun 735.[1] Alkuin dados pelajar ing Ecgbert ing York.[1] Amrih undangan saking Charlemagne utawi Kaisar Karel Agung, panjenenganipun dados mentri pendhidhikan ing sedaya kakaisaran lan guru ing sekolah Carolingian.[1][2] Panjenenganipun punika satunggiling tokoh ingkang banget kagungan pengaruh ing kabangkitan éra Carolingian.[1] Panjenenganipun nyerat kathah buku lan nggénggalaken tatacara gesang dados biara.[2] Santo Alkuin tilar donya tanggal 19 Mei 1804.[2] Dinten tilar donyanipun puniku dipunpèngeti minangka dinten riyayanipun ingkang dhawah tanggal 19 Mei.[2]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)David Farmer. 1997. The Oxford Dictionary of Saints . New York: Oxford University Press. P. 22-23.
  2. ^ a b c d Mgr. Nicolaas Martinus Schneiders, CICM, Orang Kudus Sepanjang Tahun, disunting oleh: Drs. Michael Benyamin Mali, Penerbit OBOR, cetakan ke-VII, bulan Mei 2004. Hlm. 242.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alkuin&oldid=836606"